Hlavní obsah

Nadýchané jahodové knedlíky

Hodnocení:
(72)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

Jestli se kvůli něčemu dá milovat léto, tak jsou to ovocné knedlíky. No uznejte, kdo by aspoň jednou do roka odolal lahodnému těstu, šťavnatému ovoci, tvarohu a cukru přelitému rozpuštěným máslem?

Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 20 g kvasnic
  • 4 dl mléka
  • 1 žloutek
  • sůl
  • 300 g ovoce
K podávání
  • 200 g tvrdého tvarohu
  • 200 ml zakysané smetany
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce skořicového cukru
Článek

Postup

Krok 1: Mouku prosejte do mísy a udělejte do ní důlek. Mléko ohřejte tak, aby bylo vlažné. Do důlku v mouce nasypte lžíci cukru, nalijte trochu mléka, rozdrobte do něj kvasnice a zaprašte asi lžící mouky. V teple pak nechte vzejít kvásek.

Krok 2: Když je kvásek nakynutý, přidejte zbytek mléka, špetku soli a žloutek a vařečkou nebo šlehačem s hnětacími háky zadělejte hladké těsto – na dotek je pružné, takřka nelepí a je nádherně hebké. Těsto v míse pak zakryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte asi 30 minut nakynout. Mezitím si očistěte a nakrájejte ovoce.

Foto: Jakub Jurdič

S elektrickým hnětačem vám půjde práce rychleji a těsto bude opravdu dobře propracované

Krok 3: Nakynuté těsto propracujte rukama a válečkem rozválejte na asi 7 mm silný plát. Ten nakrájejte na malé kousky, na každý z nich dejte ovoce a to do těsta zabalte jako do měšce. Knedlíky uzlíkem otočte dolů a nechte ještě chviličku kynout. 

Krok 4: Ve velkém hrnci s poklicí přiveďte k varu dostatečné množství vody. Když voda vře, stáhněte plamen tak, aby jen mírně probublávala, vložte do hrnce část knedlíků a přikryjte poklicí. Vařte asi 8 minut.

Foto: Jakub Jurdič

Do hrnce dejte jen tolik knedlíků, aby se tam pohodlně vešly

Krok 5: Ihned po vyndání knedlíky propíchněte špejlí, aby z nich unikla pára a nesrazily se. Postupně takto uvařte všechny knedlíky. Během varu pokud možno nesundávejte poklici, aby zůstaly hezky nadýchané.

Krok 6: Hotové knedlíky podávejte posypané skořicovým cukrem a nastrouhaným tvarohem, podle chuti přidejte i zakysanou smetanu nebo rozpuštěné máslo. Dobrou chuť!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.