Hlavní obsah

Kynuté bramborové placky nasladko

Hodnocení:
(407)
Foto: Autorka
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Doma jim říkáme vošouchy. Bramboráky jsou pro nás placky ze syrových brambor s česnekem a majoránkou, vošouchy zase tyhle kynuté, které podávám nasladko s jablečným kompotem. Ať už se ale jmenují jakkoli, jsou výborné!

Ingredience pro:
25 placek
Na těsto:
  • 1 kg brambor
  • 5 lžic hladké mouky
  • 120 ml mléka
  • 1 kostka droždí
  • 2 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička cukru
Na jablečný kompot:
  • 3 ks jablek
  • 200 ml jablečného moštu
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 ks celé skořice
Ke smažení a podávání:
  • 4 lžíce přepuštěného másla
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 lžička mleté skořice
Článek

Krok 1: Polovinu brambor uvařte ve slupce doměkka a nechte zchladnout.

Krok 2: Zahřejte mléko na teplotu těla, přidejte lžíci mouky, cukr a rozdrobené droždí a nechte asi 15 minut vzejít kvásek. Zatím oloupejte vařené i syrové brambory.

Krok 3: Syrové brambory nastrouhejte do velké mísy (vyberte opravdu velkou, těsto hodně nabude) a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Přistrouhejte k nim i ty vařené, přidejte vejce, vzešlý kvásek, zbylou mouku a špetku soli a vypracujte těsto. Zakryjte utěrkou a nechte asi 45 minut kynout.

Krok 4: V mezičase připravte jablečný kompot. Jablka oloupejte a nakrájejte na kostičky. V menším rendlíku je podlijte moštem, přidejte koření a citronovou šťávu a krátce poduste. Podle chuti jablek a moštu případně doslaďte. Mám ráda, když jsou jablka ještě pevná a drží tvar, takže je dusím opravdu krátce - když vám ale chutná spíš jablečné pyré, nechte je na sporáku, až se začnou rozpadat, odstraňte koření a na závěr je ještě rozšťouchejte šťouchadlem na brambory.

Krok 5: Na pánvi se silnějším dnem rozpalte lžičku přepuštěného másla. Vykynuté těsto promíchejte a postupně usmažte placky. Buďte trpěliví, vždy dejte do pánve lžíci těsta a rozetřete ho na tenčí placku. Počkejte, až se spodní strana zatáhne a zpevní, opatrně placku podeberte obracečkou a rychle otočte. Z obou stran pečte dozlatova, občas vytřete pánev ubrouskem od zbytků a přidejte novou dávku tuku.

Krok 6: Podávejte s jablečným kompotem, lžící zakysané smetany a lehce poprášené skořicí.

Můj tip: Když mám kyselejší jablka, přidám k nim hrst sušených brusinek. Kompot dosladí a krásně vypadají.

Až při psaní tohohle receptu jsem zjistila, že vošouchy jsou jenom krajový název pro klasické bramboráky... A jak říkáte plackám z brambor u vás?

ynezorPumanzeSaNyknalC
8. 10. 2019

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.