Hlavní obsah
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Přinesli jste si z lesa kromě modrého jazyka i borůvky v bandasce, a teď nevíte, jak je co nejlépe zpracovat? My jsme pro kynutou klasiku!

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 4 hrnky polohrubé mouky
    1
  • 1 kostka droždí
  • 1/3 hrnku cukru krupice
  • 1 hrnek mléka
    7
  • 1/2 kostky másla
    7
  • 2 ks vejce
    3
  • 1/4 lžičky soli
Náplň
  • 750 g tučného tvarohu
    7
  • 1 ks vejce
    3
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 500 g borůvek
Drobenka
  • 3 lžíce másla
    7
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce hladké mouky
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte skoro všechnu mouku, udělejte do ní důlek, rozdrobte do něj droždí, posypejte lžící cukru, překryjte trochou mouky a zalejte 4 lžícemi teplého mléka. Smíchejte v řídké těstíčko a nechte asi 5 minut kynout.

02.

Přidejte zbylé mléko a cukr, rozpuštěné máslo, vajíčka a sůl a rukou nebo elektrickým hnětačem vymíchejte hladké těsto. Nechte asi hodinu v teple kynout a poté namočenýma rukama rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Potřete tvarohem rozmíchaným s vejcem a cukrem, posypejte borůvkami a na závěr drobenkou připravenou ze změklého másla, cukru a mouky. Pečte asi 45 minut při 175 °C dozlatova.

Máte radši samostatné koláčky než koláč na plech? Nevadí, podívejte se na náš tip.

Energetická hodnota celkem pro 1 plech
Energie24 341,46 kJ
Bílkoviny182,89 g
Tuky240,63 g
Sacharidy719,06 g
Sůl3,14 g
SAFA128,44 g
Vláknina40,22 g
Cukry241,89 g
Související témata:

Načítám