Hlavní obsah

Kynutý drobenkový koláč s borůvkami

Hodnocení:
(11)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Přinesli jste si z lesa kromě modrého jazyka i borůvky v bandasce, a teď nevíte, jak je co nejlépe zpracovat? My jsme pro kynutou klasiku!

Ingredience pro:
1 plech
Na těsto
  • 4 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • 1/3 hrnku cukru krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 kostky másla
  • 2 vejce
  • 1/4 lžičky soli
Na náplň
  • 750 g tučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 500 g borůvek
Na drobenku
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy prosejte skoro všechnu mouku, udělejte do ní důlek, rozdrobte do něj droždí, posypejte lžící cukru, překryjte trochou mouky a zalejte 4 lžícemi teplého mléka. Smíchejte v řídké těstíčko a nechte asi 5 minut kynout.

Krok 2: Přidejte zbylé mléko a cukr, rozpuštěné máslo, vajíčka a sůl a rukou nebo elektrickým hnětačem vymíchejte hladké těsto. Nechte asi hodinu v teple kynout a poté namočenýma rukama rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Potřete tvarohem rozmíchaným s vejcem a cukrem, posypejte borůvkami a na závěr drobenkou připravenou ze změklého másla, cukru a mouky. Pečte asi 45 minut při 175 °C dozlatova.

Máte radši samostatné koláčky než koláč na plech? Nevadí, podívejte se na náš tip.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama