Hlavní obsah
3,5
(29)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Přinesli jste si z lesa kromě modrého jazyka i borůvky v bandasce, a teď nevíte, jak je co nejlépe zpracovat? My jsme pro kynutou klasiku!

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 4 hrnky polohrubé mouky
  • 1 kostka droždí
  • 1/3 hrnku cukru krupice
  • 1 hrnek mléka
  • 1/2 kostky másla
  • 2 ks vejce
  • 1/4 lžičky soli
Náplň
  • 750 g tučného tvarohu
  • 1 ks vejce
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 500 g borůvek
Drobenka
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 4 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

01.

Do mísy prosejte skoro všechnu mouku, udělejte do ní důlek, rozdrobte do něj droždí, posypejte lžící cukru, překryjte trochou mouky a zalejte 4 lžícemi teplého mléka. Smíchejte v řídké těstíčko a nechte asi 5 minut kynout.

02.

Přidejte zbylé mléko a cukr, rozpuštěné máslo, vajíčka a sůl a rukou nebo elektrickým hnětačem vymíchejte hladké těsto. Nechte asi hodinu v teple kynout a poté namočenýma rukama rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Potřete tvarohem rozmíchaným s vejcem a cukrem, posypejte borůvkami a na závěr drobenkou připravenou ze změklého másla, cukru a mouky. Pečte asi 45 minut při 175 °C dozlatova.

Máte radši samostatné koláčky než koláč na plech? Nevadí, podívejte se na náš tip.

Související témata:

Načítám