Hlavní obsah

Kynuté šneky s tvarohem a pudinkem

Hodnocení:
(644)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
střední

V receptech na kynuté pečivo se často píše, že vydrží dlouho vláčné – a zřídkakdy je to pravda. Kynuté buchty a koláče jsou zkrátka nejchutnější v den, kdy se upečou. Za tenhle recept dám ale ruku do ohně: šneky jsou měkké a nadýchané ještě druhý den. Podávám je jako lehký druhý chod po syté polévce nebo jako vydatnou svačinu pro hordu kluků z okolí.

Ingredience pro:
24 kusů
Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 70 g cukru moučka
  • 250 ml mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 70 g másla
  • 2 žloutky
  • 1 špetka soli
Na náplň:
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 400 ml mléka
  • 1 ks vanilkového pudinku
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g jemného tvarohu
Na potření těsta:
  • 1 ks vejce
Článek

Krok 1: Propláchněte sušené brusinky a namočte je do vody (můžete ale použít i čaj nebo rum). Odeberte z mléka na těsto asi 100 ml, rozdrobte do něj droždí, přidejte lžičku cukru a nechte vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechte ho mírně zchladnout.

Krok 2: Do velké mísy prosejte mouku a moučkový cukr, přidejte vzešlý kvásek a zbylé mléko, rozpuštěné máslo, žloutky a špetku soli a vypracujte měkké, ale nelepivé těsto – možná budete potřebovat přidat ještě lžíci mouky. Vypracované těsto poprašte moukou a nechte v teple kynout asi hodinu, až zdvojnásobí svůj objem.

Krok 3: Zatím, co těsto kyne, uvařte hustý a ne příliš sladký pudink. Postupujte podle návodu na obalu, použijte však jenom 400 ml mléka a 2 lžíce cukru. Uvařený pudink nechte vychladnout, často ho při tom míchejte. V míse rozšlehejte jemný tvaroh s vanilkovým extraktem a postupně do něj zašlehejte pudink.

Krok 4: Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vykynuté těsto vyklopte na vál poprášený moukou a rozválejte na tenkou placku. Tu bohatě potřete připravenou náplní (jednu delší část nechte nepotřenou asi 5 cm od okraje), posypte brusinkami a zarolujte jako šneka tak, aby roládu uzavřela nepotřená část. Velmi ostrým nožem krájejte na kolečka a klaďte na plech vyložený papírem na pečení. Mezi šneky nechte rozestupy, v troubě nabudou. Povrch potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte asi 25 minut, až šneky zezlátnou. Podávejte posypané moučkovým cukrem.

Tak co? Potěšíte rodinu vydatnou dobrotou do sychravých dní?

ynezorPumanzeSaNyknalC
26. 10. 2018

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.