Hlavní obsah
2,9
(129)
Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Aktualizováno

Kynuté těsto je klasika, na které vás asi nic moc nepřekvapí. Přidejte do něj banán – odměnou vám bude dokonale vláčný moučník, jaký jste ještě nejedli.

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 2 ks žloutků
  • 20 g čerstvého droždí
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 2 ks banánu
  • 70 g másla
  • 1 špetka soli
K dokončení
  • 2 ks jablek
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 3 lžíce másla
  • 150 g vlašských ořechů
  • 1 lžička skořice
  • 1 ks vejce
Článek

Postup

01.

Do vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. Mezitím do velké mísy prosejte mouku se solí, přidejte změklé máslo, žloutky, rozmačkané banány a cukr. Pro krásně žlutou barvu těsta použijte žloutky z domácích vajec. Když nejsou po ruce, pomůže špetka kurkumy. Díky banánům bude těsto krásně vláčné. Čím zralejší ovoce bude, tím sladší chuť těstu dodají. Klidně tak můžete ubrat i polovinu cukru v receptu. Nakonec vmíchejte kvásek a vše důkladně propracujte. Hladké těsto dejte do mísy, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinku kynout.

02.

Mezitím oloupejte jablka a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Přidejte k nim polovinu ořechů, skořici a promíchejte. Máslo nechte rozpustit na mírném ohni.

03.

Vykynuté těsto vyválejte do tvaru obdélníku. Potřete ho máslem, posypte cukrem a nakonec na něj naneste vrstvu jablek. Těsto zatočte jako roládu. Pak ji po celé délce rozkrojte, jen na konci ji nechte spojenou. 

04.

Oba díly těsta do sebe zapleťte tak, aby vznikl jednoduchý cop (Jak na to, zjistíte ve videonávodu v receptu na kynutý čokoládový pletenec.), a opatrně přeneste do nízké bábovkové formy s nepřilnavým povrchem. Konce k sobě přimáčkněte, aby byl věnec úhledný. Nakonec ho potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbylými ořechy. Věnec pečte 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 

Máte rádi moučníky z kynutého těsta? Blíží se Velikonoce a jistě se vám bude hodit recept na kynutý beránek nebo klasický mazanec. A jestli dáváte přednost slanému pečivu, ochutnejte kynutý věnec se špenátovým pestem.

Reklama

Načítám