Hlavní obsah

Kynutý banánový věnec s jablky a ořechy

Hodnocení:
(111)
Foto: Marcel Rozhoň
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Kynuté těsto je klasika, na které vás asi nic moc nepřekvapí. Přidejte do něj banán – odměnou vám bude dokonale vláčný moučník, jaký jste ještě nejedli.

Ingredience pro:
1 koláč
Na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 2 banány
  • 70 g másla
  • 1 špetka soli
Na dohotovení
  • 2 jablka
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 3 lžíce másla
  • 150 g sekaných vlašských ořechů
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vejce na potření
Článek

Postup

Krok 1: Do vlažného mléka rozdrobte droždí a přidejte lžičku cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. Mezitím do velké mísy prosejte mouku se solí, přidejte změklé máslo, žloutky, rozmačkané banány a cukr. Pro krásně žlutou barvu těsta použijte žloutky z domácích vajec. Když nejsou po ruce, pomůže špetka kurkumy. Díky banánům bude těsto krásně vláčné. Čím zralejší ovoce bude, tím sladší chuť těstu dodají. Klidně tak můžete ubrat i polovinu cukru v receptu. Nakonec vmíchejte kvásek a vše důkladně propracujte. Hladké těsto dejte do mísy, přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi hodinku kynout.

Krok 2: Mezitím oloupejte jablka a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Přidejte k nim polovinu ořechů, skořici a promíchejte. Máslo nechte rozpustit na mírném ohni.

Krok 3: Vykynuté těsto vyválejte do tvaru obdélníku. Potřete ho máslem, posypte cukrem a nakonec na něj naneste vrstvu jablek. Těsto zatočte jako roládu. Pak ji po celé délce rozkrojte, jen na konci ji nechte spojenou. 

Krok 4: Oba díly těsta do sebe zapleťte tak, aby vznikl jednoduchý cop (Jak na to, zjistíte ve videonávodu v receptu na kynutý čokoládový pletenec.), a opatrně přeneste do nízké bábovkové formy s nepřilnavým povrchem. Konce k sobě přimáčkněte, aby byl věnec úhledný. Nakonec ho potřete rozšlehaným vejcem a posypte zbylými ořechy. Věnec pečte 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 

Máte rádi moučníky z kynutého těsta? Blíží se Velikonoce a jistě se vám bude hodit recept na kynutý beránek nebo klasický mazanec. A jestli dáváte přednost slanému pečivu, ochutnejte kynutý věnec se špenátovým pestem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama