Hlavní obsah

Bulharský koláč banica s balkánským sýrem

Hodnocení:
(69)
Foto: David Háva
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Banica je slavný bulharský slaný koláč, který je oblíbený i za hranicemi balkánského státu. Je poměrně sytý. Přidejte k němu misku zeleninového salátu nebo jogurtového dipu a máte postaráno o lehkou letní večeři či pohoštění na party!

Ingredience pro:
1 forma o průměru 20 cm
Budete potřebovat
  • 2 balení listového těsta
  • 300 g balkánského sýru
  • 2 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • rozpuštěné máslo
  • pepř
Článek

Postup

Krok 1: Do mísy nastrouhejte nebo rozdrobte sýr. Přidejte jogurt, prolisované stroužky česneku a vejce. Směs opepřete a dobře promíchejte. Už nesolte, protože balkánský sýr je slaný dost. (Víte, jak vyrobit balkánský sýr doma – za pár minut a levněji?)

Krok 2: Pláty listového těsta rozložte a oba rozřízněte po delší straně na tři užší pruhy. Naplňte je sýrovou směsí a opatrně zatočte jako palačinky. Okraje potřete rozpuštěným máslem. Zbylým máslem potřete dno zapékací formy a válečky z listového těsta do ní zatočte do tvaru šneka – začínejte uprostřed. Potřete zbylým máslem a koláč pečte 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C.

Tip: Banicu můžete potírat také vajíčky. Lze ji naplnit tím, co vám chutná: ochuceným mletým masem, špenátem, pórkem s vejci. A dělá se také nasladko s tvarohem.

Banica nemusí být jen zatočená. Podívejte se na originální recept krok za krokem: bulharská banica se špenátem na plech.

ynezorPumanzeSaNyknalC