Hlavní obsah
4,3
(10)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Kynutý koláč, který snad ani nelze zkazit? Tady je! Voní po švestkách a marcipánu. Odoláte?

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 300 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 300 ml mléka
  • 21 g čerstvého droždí
  • 2 ks žloutků
  • 80 g másla
  • 1 špetka soli
  • 500 g švestek
Drobenka
  • 50 g hrubé mouky
  • 30 g másla
  • 50 g cukru krystal
  • 50 g marcipánu
Článek

Postup

01.

Kvasnice rozpusťte spolu s cukrem v mléce a nechte mírně nabobtnat kvásek. Ten nalejte k mouce, přidejte žloutky, rozpuštěné zchladlé máslo i špetku soli. Vymíchejte řídké těsto, které nechte asi 45 minut přikryté kynout.

02.

Poté ho nalejte na plech s pečicím papírem a nechte další půl hodinu stát a kynout. Mezitím vypeckujte švestky a nachystejte marcipánovou drobenku smícháním uvedených surovin.

03.

Troubu rozehřejte na 170 stupňů. Do vykynutého těsta vtlačte švestky, posypte drobenkou a pečte asi 45 minut. Koláč je velmi vláčný a voňavý.

Máte velkou úrodu švestek? Vyzkoušejte bleskový kefírový koláč.

Reklama

Související témata:

Načítám