Hlavní obsah

Bleskový koláč: Vláčný díky kefíru a plný švestek

Foto: Marcel Rozhoň

Foto: Marcel Rozhoň

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamíchat, poklást ovocem a během chvilky už vaši kuchyni provoní vůně lahodného koláče! Zkuste si připravit tuhle bleskovou dobrotu k odpolední kávě.

Článek

Jednoduchý, bleskurychlý a výtečný – přesně takový je tenhle moučník. Díky kefíru bude krásně nadýchaný a vláčný a ovoce můžete střídat podle chutě a sezony. My jsme použili švestky, ale výborně chutná i kombinace hrušek a ostružin.

Kefírový koláč se švestkami

Na kulatou formu o průměru 28 cm budete potřebovat: 200 g hladké mouky, 100 g špaldové mouky, 3 vejce, 200 ml kefíru, 100 ml oleje, lžičku skořice, 2 lžičky prášku do pečiva, 170 g třtinového cukru, 500 g švestek, hrst mandlových plátků, tuk na vymazání formy

Postup: Do mísy vyklepněte vejce, přidejte cukr a důkladně našlehejte. Postupně zašlehávejte mouky smíchané s práškem do pečiva a skořicí, olej a kefír, až vznikne hladké nadýchané těsto bez hrudek. Nalijte ho do vymazané formy, poklaďte vypeckovanými švestkami a posypte plátky mandlí. Koláč pečte 30 až 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Tip: Ovocný moučník můžete podávat s kopečkem mascarpone, ve kterém rozmícháte trochu skořicového cukru.

Neumíte si představit odpolední kávu bez koláče? Vyzkoušejte třeba dokonale podzimní hruškový s karamelem!

Reklama

Související témata:

Načítám