Hlavní obsah

Labužnická nevěra: Pozor na ni, hrozí i šťastným párům!

Foto: thinkstock

Máte pocit, že vám v manželství nic nechybí, a najednou je všechno jinak? Tak na to pozor!Foto: thinkstock

Reklama

Žijete ve šťastném manželství, a najednou se zblázníte do někoho jiného... Co teď? Dopřát si „bokovku“, nebo raději ne? Rozmyslete se dobře, nevěra je vždycky velké riziko!

Článek

Mohlo by se zdát, že o nic nejde – zvlášť když je ten, kdo vás okouzlil, o dost mladší či starší, případně zadaný. A že žijete ve šťasném manželství? Na to se tak rádo zapomíná!

Přesně to se stalo Aleně: „Poznali jsme se na školení. Byl o třináct let mladší – vlastně ještě kluk, který bydlel u rodičů, takže jsme se scházeli ve vypůjčeném bytě. Zamilovaností se mi točila hlava, skládal pro mě písničky, poprvé v životě jsem s ním kouřila trávu... Oba jsme věděli, že společná budoucnost nepřipadá v úvahu, užívali jsme si přítomnou chvíli.“

Třešinka na dortu

Podobný typ vztahů nazývá psycholog Petr Šmolka „labužnickou nevěrou“: „Gurmáni jsou ve svých stávajících vztazích spokojeni, rozhodně nemají potřebu nějakých výraznějších životních kotrmelců. Vcelku realisticky akceptují skutečnost, že žádný vztah jim nemůže přinášet celoživotně pocit absolutního uspokojení. Na druhé straně – proč si ten život neučinit alespoň někdy trochu barvitějším, proč si nedopřát onu pověstnou třešinku na dortík?“

Foto: thinkstock

Jde-li o překotný vztah s rychlým koncem, raději o něm mlčteFoto: thinkstock

I z toho nejlepšího vztahu se po letech vytrácí napětí. Jiskřivá zamilovanost postupně přejde v klidný vztah, který se podobá přátelství. A pak se objeví někdo, kdo vám se zářícíma očima řekne: „Někoho takového, jako jsi ty, jsem ještě nepotkal!“ Vidíte se jeho očima a připadáte si krásné, inteligentní a žádoucí. A platí to i pro muže: klidně se zblázní do úplně obyčejné holky, když mu dá pocítit, že je pro ni borec a svůdník. Takže se mnozí do podobného dobrodružství vrhnou bez rozmyslu.

Když se do nevěry vrhnete po hlavě

Je to lákavé, ale... co když to praskne? Máte-li svého muže rády, je riziko, že váš vztah zničíte, neúměrně velké.

  • V případě odhaleníbudete manželovi těžko vysvětlovat, že ho vlastně pořád milujete a ten druhý že není důležitý.
  • I když k odhalení nedojde, budete muset lhát a vymýšlet si. Zvládnete to? Strach, že vás někdo známý uvidí, poznamená každou schůzku. To je vzrušující, ale také stresující!
  • Tajná láska vám může přerůst přes hlavu. Jste si opravdu jisté, že se dokážete spokojeně vrátit k domácí bramboračce, když jste ochutnaly ohnivý kotlík?
Foto: thinkstock

Ženy často podléhají citům, a pak nevědí, co s nimi. Nevěru nikdy neodrážejte na vztahu k manželovi, ten za nic nemůže, je stále stejný!Foto: thinkstock

Když zůstanete věrné

Tohle řešení je jistě morálnější – ne vždycky ale musí být lepší.

  • Nenaplněná touha se může stát zdrojem nespokojenosti a podráždění vůči manželovi, zatímco potenciální milenec, kterého jste neměly možnost skutečně poznat, zůstane nedostižným ideálem.
  • Dospěje-li tajný vztah k sexu, jeho vývoj se urychlí a ukážou se i první rozpory. To může vést k jeho přirozenému konci – zkrátka zjistíte, že je to prostě také „jen chlap“. Platonický vztah tak může manželství poškodit víc než krátký vášnivý románek (více o emoční nevěře si přečtěte tady).

Pokud se podaří takovou tajnou bokovku uřídit a také včas ukončit, může všechno dobře dopadnout. „Odmiloval se dřív než já,“ krčí rezignovaně rameny Alena. „Když tři týdny nezavolal, tak mi to došlo, a musím říct, že to fakt hodně bolelo. Dneska jsem ráda za tu hezkou vzpomínku, ale i za tenhle rychlý konec. Manžel nic netuší a já jsem se zatraceně poučila.“

Co si myslíte vy? Jít do nevěry a užít si ji, nebo raději neriskovat, že tu klidnou pohodu, kterou doma máte, úplně zničíte?

Reklama

Načítám