Hlavní obsah

Lahodné burgery s portobello žampiony. Už nebudete chtít žádné jiné!

Foto: Jakub Jurdič

Nezáleží, k jaké příležitosti portobello burgery připravíte, chutnat budou rozhodně vždy a všem!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Lahodný, šťavnatý burger bez masa? Ano, přesně takový vám dnes naservírujeme. Připravte si doma portobello burgery se sýrem Feta a červenou řepou a už nebudete chtít nikdy jinak!

Článek

Jakmile se řekne burger, většina lidí si představí ten s masem. Ale víte, že si skvělé burgery můžete vychutnat i s jinými ingrediencemi? Portobello žampiony jsou navíc významným zdrojem bílkovin, vlákniny a také draslíku – důležitého k udržení správného srdečního rytmu a krevního tlaku. Nejen ve své grilované podobě jsou velmi chutné a šťavnaté.

Jakmile se do burgeru zakousnete, portobello pustí výtečnou šťávu a v kombinaci s ostatními surovinami si ho skvěle vychutnáte. Lahodné burgery nejsou jenom o mase, přesvědčte se o tom sami!

Portobello burgery

Na 6 burgerů potřebujete: 6 portobello žampionů, 6 burgerových housek, 120 g rukoly, 150 g sýru Feta, 1 větší pečenou řepu, 1 červenou cibuli, 6 lžic olivového oleje, 4 stroužky česneku, 6 snítek tymiánu, sůl, pepř. Na dresink: 8–10 lžic olivového oleje, 3 lžičky dijonské hořčice, šťávu z půlky citronu, 2 lžíce medu, ½ lžičky balzamika, hrstku nasekaného čerstvého kopru

Postup: Smíchejte olivový olej a prolisovaný česnek, osolte a opepřete. Očištěné portobello žampiony potřete připravenou směsí zevnitř i zvenku. Do každého kloboučku zatočte snítku tymiánu. Houby lehce osolte a opepřete.

Připravte si dresink spojením všech uvedených surovin a pořádně ho promíchejte. Propláchnutou rukolu dejte do mísy a zakápněte ji polovinou dresinku. Další polovinu si nechte na potření housek. Na plátky pokrájejte upečenou řepu, fetu i cibuli.

Rozpalte gril a vložte na něj připravené portobello žampiony. Grilujte po obou stranách 2–3 minuty, začněte grilovat nejprve jejich vrchní část. Po ogrilování rozdrolte dovnitř kloboučků trochu fety a dejte stranou. Rozřízněte burgerové housky a z vnitřních stran všechny ogrilujte.

Spodní část opečené housky natřete dresinkem, naneste rukolu, grilovaný portobello žampion, plátek řepy, plátek cibule a fetu. Zakončete opět rukolou a vrchní částí housky.

Tip: Červenou řepu upečte dopředu. Pro lepší chuť si připravte nálev z citronové šťávy, balzamika, třtinového cukru a soli. Ten přiveďte lehce k varu a odstavte. Nakrájejte do něj upečenou řepu na plátky a máte hotovo. Takto připravenou řepu nechte uležet a používejte dle libosti, třeba právě do portobello burgerů!

Přinášíme vám i další tipy na burgery bez masa nebo byste raději vyzkoušeli burgery s rybou či kuřetem?

Reklama

Související témata:

Načítám