Hlavní obsah

Nejlepší langoše? Testovali jsme 4 recepty!

Foto: Petr Makovička

Langoše nás provázejí už dlouhé roky, u vody, na pouti, nebo jen tak ve stánku na uliciFoto: Petr Makovička

Reklama

Určitě jen málokdo letos u vody odolal lákavé smažené dobrotě jménem langoš. Víte ale, jak si ty nejlepší langoše připravit doma? V redakci jsme otestovali hned 4 různé recepty – stánkové, s vajíčkem, ze zakysanou smetanou a s bramborami. Jak každý z nich dopadl? Čtěte a vše se dozvíte!

Článek

Ano, máte pravdu. Langoše se dělají v poměrně velkém množství oleje, navíc jsou z kynutého těsta, takže postavu vám zrovna dvakrát nevyrýsují (ba možná spíše opačným směrem). Ale ruku na srdce. Kdo z vás jim jednou za čas opravdu dokáže odolat? My v redakci rozhodně ne. A tak se kynulo, smažilo, a hlavně testovalo. Který ze 4 receptů dostane vás?

Langoše jako ze stánku (bez vajec)

Potřebujete: 42 g droždí, půl lžičky cukru, 400 ml mléka, půl lžičky soli, 500 g hladké mouky.

Kvasnice rozdrobte do trochy vlažného mléka s cukrem a nechte je vyběhnout. Přidejte je k mouce, zbytku mléka, dosypte sůl a vypracujte hladké těsto. To nechte na teplém místě půl hodiny kynout. Na pomoučněném vále z těsta tvořte bochánky, a ty pak prsty roztahujte do tenké placky. Měly by být krásně pevné, toto těsto se netrhá. Hned jak máte hotovo, placku položte do rozpáleného oleje a smažte z obou stran zhruba jeden a půl minuty. Tuk trochu vysajte papírovou utěrkou. Langoše podávejte s prolisovaným česnekem, sýrem a kečupem.

Foto: Petr Makovička

Jana si pochutnala na klasickém langošiFoto: Petr Makovička

Testovala Jana Netopilová: „Neuvěřitelná dobrota. Stánkový model mě katapultoval do ráje. Ještě je vhodné to celé zakápnout cholagolovým digestivem…“

Klasika s vejci

Potřebujete: 450 g hladké mouky, 30 g droždí, špetku cukru, špetku soli, 200 ml mléka, 2 lžíce oleje, 1 vejce.

Postup je stejný jako u prvního receptu. V troše vlažného mléka s cukrem nechte vzejít kvásek z droždí. Přidejte ho k mouce, vejci, soli a vytvořte hladké těsto, které nechte vykynout. Je trošku lepivější než to první, ale s přidáním trochy mouky ho vyladíte do ideální konzistence. Poté z něj opět tvořte langoše, smažte a podávejte s tím, co máte rádi.

Foto: Petr Makovička

Kamilu mile překvapil langoš s vejciFoto: Petr Makovička

Testovala Kamila Tomsová: „Skvělé! Tohle slovo přesně vystihuje moje pocity, které jsem zakoušela při ochutnávání klasického langoše s vejcem. Jenže Michal vyžaduje hodnocení alespoň o dvou větách, takže: Byl to nejlepší langoš, jaký jsem za poslední léta jedla!“

Langoše se zakysanou smetanou

Potřebujete: 600 ml mléka, 1 kg hladké mouky, 1 vejce, špetku cukru, 42 g droždí, špetku soli, 200 g zakysané smetany.

Příprava je podobná jako u předchozích verzí. Z mléka, cukru a droždí připravte kvásek, poté ho smíchejte s moukou, zakysanou smetanou a solí. Vypracujte těsto, které nechte kynout. Langoše smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Těsto se vám může zdát trochu tužší (podle smetany, jakou použijete), ale nebojte se, vykyne a bude se s ním krásně pracovat. Případně do něj přidejte ještě trochu mléka.

Foto: Petr Makovička

Jana sleduje Michala při přípravě jejího langoše se zakysanou smetanouFoto: Petr Makovička

Testovala Jana Finferlová: „Musím říct, že jsem lepší nejedla! Jednou jsem doma zkoušela ten z kupovaného těsta a nebylo to ono, asi si dodám odvahy a vrhnu se na přípravu tohoto.“

Langoše z bramborového těsta s cibulí

Potřebujete:400 g brambor, 400 g hladké mouky, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 2 vejce, 42 g kvasnic, 400 ml mléka, špetku soli, špetku cukru.

Brambory uvařte doměkka. Vlažné je oloupejte a nastrouhejte najemno. Z části mléka, cukru a droždí připravte kvásek. Přidejte zbytek mléka a smíchejte ho s bramborami, moukou, nadrobno pokrájenou cibulí a prolisovaným česnekem. Těsto vypracujte a nechte vykynout, možná ho budete muset ještě doladit hladkou moukou. Klasicky smažte a podávejte, s čím je jen libo.

Foto: Petr Makovička

Jako správný experimentátor vyzkoušel Michal bramborový langoš osobněFoto: Petr Makovička

Testoval jsem já: „S těstem se mi nepracovalo úplně dobře, nedrželo při sobě. S trochou trpělivosti se mi ale podařilo zvítězit a výsledkem byly voňavé, možná trochu hutnější langoše. Nebyly tak dobré jako ty klasické, ale jako změna? Proč ne?“

A jak děláte langoše vy? Podělte se o svůj osvědčený recept nebo tipy na nejlepší langoše na světě! Pokud ovšem i po dnešku hledáte ten nej recept, vyzoušejte univerzální recept Jany Sýkorové, najdete ho zde!

Reklama

Související témata:

Načítám