Hlavní obsah
4,5
(4)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Klasické boloňské lasagne spočívají ve vrstvení dvou omáček – boloňského ragú a bešamelu, který se připravuje z jíšky a mléka. Dnes pro vás máme tip na odlehčenou verzi tradičního receptu: k masu přidejte žampiony a místo bešamelu použijte sýr cottage.

25 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Ragú
  • 1 ks cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 g hovězího mletého masa
  • 150 g žampionů
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1 lžička čerstvé bazalky
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 plechovka krájených sterilovaných rajčat
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
Sýrová omáčka
  • 1 kelímek cottage sýru
  • 70 g parmazánu
  • 70 g mozzarelly
  • 1 ks vejce
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 lžíce mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Těstoviny a na dokončení
  • 10 plátků lasagní
  • 50 g mozzarelly
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte ji na troše oleje. Přidejte maso a restujte, dokud nepřestane hrudkovatět. Osolte, opepřete, vložte na plátky nakrájené žampiony, prolisovaný česnek a koření a chvilku smažte. Pak přidejte rajčatový protlak, opět nechte rozvonět a nakonec vlijte i plechovku sterilovaných rajčat. Pořádně promíchejte, přiklopte poklicí a pozvolna asi 20 minut duste.

02.

Mezitím si připravte bílou omáčku. Sýr cottage smíchejte se strouhaným parmazánem, mozzarellou a vejcem. Ochuťte jemně nasekanou cibulkou s natí a citronovou kůrou, můžete i lehce osolit a opepřit. Podle potřeby přidejte trošičku mléka, aby se omáčka dala dobře roztírat.

03.

Troubu zapněte na 180 °C. Dno zapékací misky potřete lžicí či dvěma sýrové omáčky, aby těstoviny lépe přilnuly. Syrové pláty lasagní urovnejte na dno, rozprostřete na ně asi polovinu masového ragú, potřete trochou sýrové omáčky a pokryjte další vrstvou lasagní. Na ně patří další vrstva ragú a sýrové omáčky, pak další vrstva lasagní a úplně nahoru zbytek sýrové omáčky.

04.

Povrch posypte strouhanou mozzarellou a dejte na 45 minut zapéct do trouby. Podávejte klidně hned po dopečení. 

Tip: Chcete-li mít lasagne vzorně nakrájené na kostky, je potřeba je nechat nejdřív úplně vychladnout a pak je k podávání opět ohřát – začerstva se vždy rozpadnou.

Patří ve vaší rodině lasagne k oblíbeným jídlům, nebo masové ragú sníte dřív, než se stihne zapéct?

Načítám