Hlavní obsah

Tip pro milovníky špenátu: Upečte si dokonalé lasagně s pancettou a ricottou

Foto: Autorka

Tyhle špenátové lasagně si zamilujete na první ochutnáníFoto: Autorka

Reklama

Boloňské lasagně jistě už dobře znáte, co si vyzkoušet něco trochu jiného a připravit si špenátovou (ale ne vegetariánskou) verzi? Určitě vám bude chutnat!

Článek

Několik receptů na lasagně jsme vám už nedávno představili. Dnes pro vás máme další skvělý tip, lasagně si tentokrát zkuste proložit listovým špenátem, italskou slaninou jménem pancetta a sýrem ricotta. Jsou nádherně krémové a jemné.

Špenátové lasagně s pancettou

Na 4 porce potřebujete:400 g sušených lasagní, 500 g čerstvého listového špenátu, 150 g pancetty, 250 g ricotty, 100 ml smetany, 100 g strouhaného parmezánu, 50 g pamezánu na posypání, 2 stroužky česneku, 2 vejce, olivový olej, sůl, pepř

Postup: Nejprve si připravte špenátovou náplň. Špenát opláchněte a z větších listů odřízněte stonky. Česnek oloupejte a nakrájejte na tenounké plátky, pancettu nakrájejte nadrobno. Ve velké pánvi si roztopte kapku olivového oleje a pancettu na ní opečte dozlatova, když je téměř hotová, přidejte česnek a ještě spolu chvilku opékejte. (Česnek přidejte až na konci, aby vám nezhořkl!) Nakonec ztlumte a přidejte na pánev listový špenát a míchejte, dokud není všechen spařený. Špenát osolte a opepřete.

Poté si připravte náplň z ricotty. V misce rozšlehejte ricottu spolu se smetanou, vejci a 100 g parmezánu. Směs opět ochuťte solí a pepřem.

A můžete vrstvit. Zapékací misku nejprve vyložte vrstvou těstovin, pak na ni navrstvěte trochu špenátu s pancettou a česnekem a zalejte ricottovou omáčkou. A takhle pokračujte, dokud nespotřebujete všechny suroviny. Poslední vrstva by měla být z ricotty. Tu pak posypejte vrstvou parmezánu a dejte do trouby zapéct na 180 stupňů na 20–30 minut, dokud povrch nezezlátne.

Tip: Jako obměnu pancetty doporučujeme příště lasagne vyzkoušet s kousky lososa, protože, jak už jistě víte, špenát a losos k sobě perfektně sednou!

Máte rádi špenát, a nevíte, co z něj uvařit příště? Vyzkoušejte třeba něco z našeho Špenátového menu: Najdete v něm špenátový koláč, špagety i palačinky.

Reklama

Načítám