Hlavní obsah

Božská omáčka na těstoviny? Poctivé boloňské ragú vás uhrane!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Boloňské ragú patří mezi nejoblíbenější omáčky k těstovinám. Příprava tohoto vskutku poctivého pokrmu zabere poměrně hodně času, ale tahle investice se vyplatí. A není třeba se ničeho bát, zvládne ho opravdu každý.

Článek

Ačkoliv v Česku jsme zvyklí na boloňské špagety, Ital by ragú na špagety nedal. Tradičně patří ragú na penne, z dlouhých těstovin na pappardelle nebo tagliatelle – tedy široké nudle. Důvod to má velmi prozaický: konzistence omáčky je taková, že se na hladkých kulatých špagetách neudrží, kdežto na širokých nudlích nebo v rourkách penne ano. Pojďme se ale věnovat samotnému receptu, ať ho můžete hned o víkendu vyzkoušet!

Boloňské ragú

Na 4 porce potřebujete: 1 větší cibuli, 100 g pancetty, olivový olej, 1 lžíci másla, 1 mrkev, 600 g jemně mletého hovězího masa, sůl a pepř, 2 lžíce koncentrovaného rajčatového protlaku, 1 plechovku sterilovaných rajčat, 150–200 ml rajčatové passaty, čerstvou bazalku a oregano, těstoviny a parmezán k podávání

Postup: Troubu zapněte na 160 °C. Cibuli nakrájejte nadrobno, pancettu na kostičky. V hrnci rozpalte olivový olej a kousek másla a oboje nechte zesklovatět. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a zpěňte. Pak vložte maso – dbejte, aby mělo pokojovou teplotu, jinak se hrnec moc ochladí, maso pustí šťávu a nebude se restovat, ale dusit. Osolte a opepřete. Když je maso zatažené, vmíchejte rajčatový protlak a nechte ho zarestovat, aby zkaramelizoval a zesládl. Nakonec přimíchejte pokrájená sterilovaná rajčata a passatu.

Hrnec přiklopte a vložte do trouby. Za občasného promíchání (podle potřeby můžete přidat trochu passaty nebo vody) takto duste asi čtyři hodiny, dokud maso nebude úplně měkké. Ragú můžete dusit i na plotně a bude to rychlejší, rajčata ale tolik nezesládnou a bude potřeba častěji míchat, protože se směs snadno připaluje. Hotové ragú dochuťte čerstvým oreganem a bazalkou. Nechte ještě asi 10 minut na mírném plamenu nebo v troubě podusit. Podávejte s těstovinami uvařenými na skus a posypané parmezánem.

Výhoda tohoto ragú je, že si jej můžete připravit do zásoby a zamrazit. Kdykoliv tak budete mít skvělé jídlo po ruce. Dáváte si boloňské ragú na špagety, nebo volíte jiný druh těstovin?

Reklama

Související témata:

Načítám