Hlavní obsah

Láska v práci: Drby, závist, ohrožení kariéry. Proč je přesto lepší ji netajit

Foto: baranq, Shutterstock.com

Foto: baranq, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že co je v domě, není pro mě. Jenže realita je taková, že na pracovišti se lásce daří. Jaké má výhody a nevýhody? A co je lepší? Tajit vztah před kolegy, nebo jít s pravdou ven?

Článek

Je celkem logické, že řada lidí si najde partnera právě v práci. Většina tam totiž tráví opravdu hodně času. Láska na pracovišti má řadu úskalí, ale i výhod. Zejména však vyvolává téměř hamletovskou otázku: „Tajit, či netajit?“

Tohle je určitě plus

Přestože tenhle druh lásky spadá tak trochu do kategorie „zakázaného ovoce“, má několik bodů k dobru:

  • Znáte se - Pokud jste spolu nejdřív nějaký delší čas jen pracovali a postupně se z toho vyklubala láska, nejspíš toho o sobě dost víte. „Měli jste prostor poznat se i z pracovního hlediska, které krásně odhalí, jaký ten daný člověk je, jaká je jeho osobnost,“ potvrzuje terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová. Jednoduše víte, zda je zodpovědný, pečlivý, umí vycházet s lidmi, či je konfliktní a podobně.
  • Společné téma - Děláte v jedné firmě, pohybujete se ve stejném prostředí, jste obklopeni stejnými lidmi. A tohle všechno je samozřejmě hodně vydatný zdroj hovorů, které vás mohou spojovat. Ovšem pozor, aby to nebylo to jediné, o čem se dokážete bavit, protože vztah vyžaduje mnohem víc.
  • Motivace - Co si budeme povídat, jít do práce, kde se potkáte se svou láskou, je o dost příjemnější, než když tam na vás čeká otravný šéf a nudná kolegyně. Spolu si pracovní dobu zpestříte, bude vás to všechno víc bavit.
Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Vztah s někým z práce má řadu výhod, bohužel ale i nevýhodFoto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Pozor na minusy

Abychom ale byli spravedliví, tohle uspořádání má samozřejmě i nevýhody. Obzvlášť ve chvíli, kdy chodíte s nadřízeným.

  • Drby - Připravte se na to, že budete terčem debat, že si o vás bude celá firma povídat. Minimálně zpočátku, než je tohle téma omrzí. Pokud je vaším partnerem nadřízený, pište si, že budete pod drobnohledem. Drbům o nadržování, o vaší motivaci, proč s ním jste, se nevyhnete. Tohle chce pevné nervy.
  • Zlomené srdce - Nelze přehlížet variantu, že vám to s kolegou nevyjde. V případě rozchodu bude léčba zlomeného srdce o hodně složitější, protože se budete denně vídat. Může to narušit i vaši pracovní výkonnost.
  • Jen spolu - Ano, hrozí vám ponorková nemoc! Jste spolu v práci i v soukromí, takže se brzy můžete jeden druhého „nasytit“ natolik, že si polezete pořádně na nervy.

A také mějte na mysli, že v takovém vztahu vlastně nedáváte všanc jen své city, ale i kariéru. Může se totiž stát, že jeden z vás bude muset z práce odejít. Ať už proto, že nebudete mít nervy na reakce ostatních kolegů, nebo proto, že se rozejdete a každodenní pracovní kontakt vám bude rvát srdce.

Jedinou cestou, jak vztah na pracovišti udržet funkční a pohodový, je striktně si hlídat hranice. Opravdu pečlivě rozlišovat mezi prací a soukromím a tyhle dva světy míchat co nejméně. Musíte si také jasně říct, jak se k sobě budete v zaměstnání chovat (jak moc se k sobě budete mít), aby se pak jeden z vás necítil opomíjený či přehlížený. A rozhodně to chce pevné nervy a schopnost nadhledu.

Tajit, či netajit?

Hodně lidí má tendence vztah s kolegou či nadřízeným tajit, obzvlášť ze strachu z drbů. Odborníci se ale shodují, že lepší je jít s pravdou ven; pokud nejde jen o nějaký úlet či krátkodobý románek, který nemáte v plánu dál nijak rozvíjet „Při utajování nemáte možnost se plně projevit, sdílet, uvolnit se. A to znamená určité napětí a obavy,“ tvrdí vztahová koučka Lucie Königová. Navíc drbům se stejně nevyhnete, lidé jsou všímaví a jejich domněnky mohou být ve výsledku horší, než když budou všichni vědět, jak to doopravdy je.

Každopádně platí, že byste měli dělat to, co sami cítíte. „Neexistuje univerzální pravda, co je dobré a co špatné. Důležité je vědět, co v životě potřebujete, co je pro vás důležité, vnímat své potřeby a ty následovat. Pokud záměrně nikomu neubližujete, tak můžete mít vztahy, kde chcete a jaké chcete, protože vztah je o svobodném rozhodnutí dvou lidí,“ dodává Lucie Königová.

Zažili jste někdy lásku na pracovišti? Tajili jste ji?

Související témata:

Načítám