Hlavní obsah
3,4
(105)
 

Až budete mít chuť na něco sladšího ke kávě, tyto laskonky od Dašky Malé z pořadu Sladká tečka na Stream.cz, rozhodně splní vaše očekávání. Mandle v křehkých skořápkách s jemným griliášovým krémem je prostě nebe v puse.

40 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 laskonek
Griliáš
  • 80 g cukru krupice
  • 50 g mandlí
Krém
  • 130 ml plnotučného mléka
  • 2 ks žloutků
  • 10 g hladké mouky
  • 20 g cukru krupice
  • 120 g másla
Laskonky
  • 2 ks bílku
  • 110 g cukru krupice
  • 35 g cukru moučka
  • 60 g mletých mandlí
  • 25 ml vody
Článek

Postup

01.

Začněte griliášem. Na pánev dejte cukr a při střední teplotě ho za občasného míchání nechte proměnit ve světlehnědý karamel. Poté přidejte jemně nasekané mandle a důkladně promíchejte. Hotový griliáš nalijte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ztuhnout. Po vychladnutí griliáš najemno rozmixujte.

02.

Nyní je na řadě krém. V misce prošlehejte metličkou žloutky s cukrem. Pak k nim prosejte mouku a také zašlehejte. Za občasného míchání přiveďte k varu mléko. Jakmile začne vřít, pomalu a postupně ho přilévejte k žloutkové hmotě a metličkou prošlehávejte. Poté vše vraťte do hrnce a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Přendejte do misky, zakryjte potravinovou fólií, aby se neudělal škraloup, a při pokojové teplotě nechejte vychladnout. Poté vyšlehejte s máslem a nakonec vmíchejte rozmixovaný griliáš. Hotový krém uložte do lednice. 

03.

Na laskonky promíchejte rozemleté mandle s moučkovým cukrem. V robotu vyšlehejte do polotuha bílky a 40 g cukru krupice. Do hrnce dejte zbylý cukr krupici a vodu a připravte si cukrový rozvar. Za stálého míchání přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, přestaňte míchat a počkejte, až dosáhne teploty 115 stupňů na cukrářském teploměru. Jestli ho nemáte, použijte drátek s očkem. Ponořte ho do rozvaru a pak do něj foukněte jako do bublifuku. Když má rozvar správnou konzistenci, tvoří se pěkné bublinky. Za stálého míchání pomalu nalévejte rozvar do bílkové hmoty a společně na střední rychlost šlehejte do úplného vychladnutí. Jako poslední přidejte mleté mandle s cukrem, které opatrně zapracujte stěrkou. 

04.

Pomocí šablony vytvořte na plechu vyloženém pečicím papírem oválky. Jejich povrch uhlaďte nejlépe cukrářskou kartou. Dejte sušit do trouby předehřáté na 120 stupňů. Po 15 minutách stáhněte teplotu na 80 stupňů a v pootevřené troubě sušte ještě přibližně 30 minut. Upečené laskonky nechejte vychladnout na mřížce. 

05.

Krém naneste pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou, a to na spodní stranu skořápky. Na něj zlehka položte druhou skořápku a laskonky jsou hotové.

Máte laskonky rádi, nebo dáváte přednost větrníkům?

Reklama

Související témata:

Načítám