Hlavní obsah
2,9
(310)
 

Také ve vás tenhle nadýchaný a křehký jablečný koláč vzbuzuje vzpomínky na dětství? Anebo jste ho ještě neochutnali a čeká vás premiéra? Jedno je jisté: rozhodně nevydrží na stole do druhého dne.

25 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 30 × 20 cm
Těsto
  • 5 ks žloutků
  • 160 g cukru moučka
  • 470 g polohrubé mouky
  • 220 g másla
  • 6 g prášku do pečiva
  • 1 lžíce mléka
  • 1 hrudka másla
Jablečná náplň
  • 500 g jablek
  • 150 g vlašských ořechů
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 lžičky skořice
Bílková náplň
  • 6 ks bílku
  • 100 g cukru krupice
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička bílého vinného octa
Článek

Postup

01.

Dno zapékací mísy nebo pekáčku o rozměru 20 × 30 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem – díky máslu bude lépe držet. 

02.

Do robotu vložte žloutky, cukr moučku a máslo a šlehejte asi pět až sedm minut do světlé pěny. K žloutkové hmotě prosejte mouku s kypřicím práškem, aby se v těstě neudělaly hrudky. Nakonec přilijte mléko. Robot zapněte na střední rychlost a vypracujte hladké těsto.

03.

Třetinu těsta zabalte do potravinové fólie a nechte odpočinout v mrazáku – musí ztuhnout, aby se na závěr dobře strouhalo. Zbylé těsto prsty rovnoměrně namačkejte po celém pekáčku a vymačkejte i lehce nahoru do stran.

04.

Ve větší míse promíchejte nahrubo nastrouhaná jablka, nasekané ořechy, skořici a vanilkový cukr. Případnou přebytečnou šťávu odlijte. Takto ochucená jablka rozprostřete na těsto. 

05.

Teď je na řadě sníh. Zpočátku bílky šlehejte při nižší rychlosti. Jakmile uvidíte, že začínají lehce houstnout, přidejte cukr a škrob, zvyšte rychlost a šlehejte do pevného a lesklého sněhu. Když máte hotovo, přilijte ještě lžičku vinného octa. Ocet a škrob zajistí, aby se sníh stabilizoval a nespadl. Řezy budou díky tomu nadýchanější. Sníh rovnoměrně rozetřete na jablečnou vrstvu.

06.

Na sněhovou vrstvu nastrouhejte přes hrubou část struhadla těsto, které se chladilo v mrazáku. Poslední vrstva nesmí být příliš těžká, aby se nepropadávala do sněhu. Sníh by také měl místy prosvítat.

07.

Koláč pečte v troubě předehřáté na 170 stupňů přibližně 40 minut. Dozlatova upečené řezy nechejte vychladnout a teprve pak krájejte.

Máte rádi tento klasický moučník? Děláte ho stejně, nebo postupujete jinak?

Reklama

Související témata:

Načítám