Hlavní obsah

Látky v krémech. Které vám zbytečně ucpou póry?

Foto: thinkstock

Kosmetikou ke kráse? Některé látky mohou paradoxně pleti škodit!Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokonale hebká a bez poskvrnky. Když dojde na pleť, máte všechny jedno a totéž přání. V touze vyzkoušet cokoli se ale můžete snadno setkat s látkami, které vaší tváři spíše uškodí. Seznamte se!

Článek

Kosmetický průmysl se stále rozrůstá a s ním i okruh látek, které mohou být pro pleť hrozbou. Pěknou paseku ale může nadělat i obyčejný olivový olej. Na které látky byste si měly dát pozor?

Retinoidy

Retinoidy vám mohou výrazně pomoci, ale v nesprávné míře také uškodit. „Retinoidy hrají nezastupitelnou roli při léčbě těžkých kožních nemocí, jako jsou akné nebo rosacea – růžovka. Použít se dají i při léčbě lupénky nebo jako pomocník pro redukci projevů stárnutí. Zcela správně je však látka vázána na lékařský předpis, může totiž vyvolat vedlejší účinky, jako je poškození kůže a sliznic nebo ztenčení, případně i padání vlasů,“ varuje MUDr. Kateřina Klauzová, dermatoložka Kliniky a institutu estetické medicíny Asklepion Praha.

Používat byste je neměly dlouhodobě: „Mohlo by dojít k utlumení tvorby keratinu a následnému ztenčení svrchní vrstvy pokožky. Neobvyklé není ani podráždění či bolestivost,“ dodává Kateřina Klauzová.

Nanomateriály

Velkou neznámou v kosmetice zůstává nanotechnologie. Látky uzavřené v nanokapslích jsou tak malé, že proniknou mezibuněčným prostorem do dermis a kožních buněk. Ohledně jejich bezpečnosti ale vyvstává spousta otázek. „Orgán Evropské unie, pod kterou spadá náš Státní zdravotní ústav, je neschvaluje. Není totiž jisté, jak hluboko do pokožky či organismu se dostávají. Zajímavostí ale je, že například v USA jsou tyto látky bez problémů povoleny,“ říká Jana Štěpánková z Ryoru.

Foto: thinkstock

Nanomateriály se dostanou hluboko do vaší pokožky. Je to ale vůbec bezpečné?Foto: thinkstock

Ftaláty

Látkou, která by za žádných okolností neměla přijít do styku s vaší pletí, jsou ftaláty. „V kosmetice jsou oficiálně zakázané, i tak je ovšem můžete sem tam zahlédnout v drogeriích, například v očních stínech. Jedná se většinou o dovoz z Asie, ovšem takové případy jsou v českých drogeriích výjimečné. Ftaláty nejsou absolutně vhodné pro pleť ani organismus,“ upozorňuje Jana Štepánková.

Z tohoto důvodu se doporučujeme vyhýbat nákupu kosmetiky například na tržnicích. Složení se ale vyplatí sledovat i v kamenných obchodech.

Alkohol

Alkohol a krásná pleť? Tyhle dva pojmy k sobě nejdou. Výjimkou jsou nízké koncentrace alkoholu a lokální použití na zanícené pupínky. „Přípravky typu adstringentní voda se bez něj neobjedou, musíte však počítat s tím, že pleť vysuší,“ říká Ing. Lenka Průšová, vývojářka značky Ryor.

Koncentrovanému alkoholu a plošnému použití se naopak vyhýbejte. „Alkoholové roztoky bych nedoporučila ani lidem s mastnou pletí. Po přílišném odmaštění se zvýší stimulace mazových žlázek a může dojít ke zhoršení akné,“ varuje Tereza Gabryšová.

Foto: thinkstock

Věděly jste, že mohou čisté oleje pokožku ještě více vysušit?Foto: thinkstock

Oleje

Máte za to, že vaší vyprahlé tváři ulevíte pomocí čistých neředěných olejů? Tereza Gabryšová je nedoporučuje ani lidem se suchou kůží: „Na pokožce jsou totiž receptory, a když je kůže mastná olejem, omezí receptory činnost mazových žlázek a pokožka se ještě více vysuší. U koupelových olejů, které se mísí s vodou, to ovšem neplatí.“

Olejům by se měly vyhýbat především dámy s viditelnými póry. „Olivový olej je čistě přírodní látka, ale je jedním z nejznámějších ucpávačů pórů vůbec. Například silikonům se hodně zazlívá ucpávání pórů, ovšem moderní silikony jsou absolutně nekomedogenní,“ prozrazuje Jana Štěpánková.

Čistá vazelína

Ano, vazelína dokáže zázraky, na obličej ale podle Kateřiny Klauzové nepatří. „Čistá vazelína je vhodná na promazávání suché kůže na patách nebo masírovaní jizev, v případě pleti by ale mohla vyvolat akné.“

A co zaručeně neprospívá vaší pleti? Dejte nám o tom vědět!

Reklama

Načítám