Hlavní obsah

Leden zahradníka: Ozdravte stromy a dejte pozor na střídání teplot

Foto: A and Rob, Shutterstock.com

Foto: A and Rob, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vaše venkovní království sice nyní právem odpočívá – letos pod pěkně naducanou bílou peřinou, vy však už spřádejte plány a pomalu ale jistě nabírejte dech na další sezonu. Na co v lednu nezapomenout?

Článek

Pokud je vše, jak má být, je vaše zahrada v tomto čase pokryta pěknou vrstvou sněhu. Však lednové pranostiky říkají „Teplý leden, k nouzi krok jen jeden.“ A pokud by přece jen mrzlo, ovšem bez sněhu, pak naši předkové vysledovali: „Holomrazy – úrody vrazi“.

Nasněžilo? Pozor na větve a větvičky

Tento rok to na lednové holomrazy zatím nevypadá. Příroda je v klidovém režimu a pečliví zahrádkáři ví, že i zimní zahrádka vyžaduje určitou péči.

Pokud jste tedy dostali řádný příděl bílé nadílky, dejte pozor, aby vám nepolámala větve stromů a keřů. Sníh pravidelně oklepávejte, u jehličnanů je možností koruny předem svázat. Větší množství sněhu nezapomínejte setřást i z keříků rybízu, angreštu či malin.

Pokrývka sněhu naopak prospěje například skalničkám, které chrání před slunečním zářením. Pokud skalku nemáte zasněženou, přikryjte rostlinky chvojím. Stejně tak můžete přikrýt i další citlivější, a hlavně odhalené rostliny či nízké dřeviny. Ty ochráníte před mrazivými teplotami.

Pozor na střídání teplot

Naopak pokud nastane obleva, pokrývku odstraňte, aby se choulostivější rostlinky nezapařily a nepřišly tak k úhoně. Jakmile opět přijdou mrazy, sněhem, případně chvojkami je opět přikryjte.

Sníh ocení i kořeny stromů a keřů – jakmile tedy odklidíte cesty a chodníky, nahrňte jej ke stromům. Poslouží jako závlaha. Pokud byste měli sněhu nedostatek, nezapomínejte stromy a keře čas od času zalévat.

Pamatujte také na to, že není moc dobré chodit po příliš zamrzlém – sněhem nepřikrytém – trávníku. Mohly byste si jej stopami poškodit.

Foto: tazzymoto, Shutterstock.com

Foto: tazzymoto, Shutterstock.com

Ozdravte stromy

Leden je přesně to pravé období, kdy byste měli odstranit borku ovocných stromů. Pod odumřelou borkou, jinak druhotnou kůrou, se totiž mohou ukrývat kokony škůdců a výtrusy hub. Na likvidaci borky si v zahradnických potřebách pořiďte speciální škrabku. Kůru pak spalte.

Začátek roku je také vhodný k řezání roubů pro jarní roubování. Na rouby dávejte pozor, nesmí vyschnout a také rašit.

Odstraňte suché, nevhodně rostoucí či nějak poškozené větve. Do koruny bude pronikat více světla, a strom se tak celkově ozdraví. Z korun stromů odstraňte plesnivé plody, které by na jaře mohly být zdrojem infekcí.

Při opravdu silných mrazech můžete kmeny obalit netkanou textilií. Proti okusu divokou zvěří je oviňte pletivem.

Co dál? Připravte si nářadí

Na novou sezonu si také již můžete opravit nářadí, případně pořídit nové kousky. Naplánujte si, na které záhony vysadíte jakou zeleninu – oproti loňské sezoně je dobré umístění druhů prostřídat.

Semena některých trvalek vysejte do venkovních truhlíků – aby mohly vyklíčit, potřebují přes zimu projít mrazem. Už nyní můžete začít s předpěstováním sazenic letniček, které se dlouho vyvíjí.

Zalejte muškáty

Nezapomeňte zkontrolovat kondici všech květin, které přezimovávají, zvláště hlíz jiřinek či mečíků. Muškátům a oleandrům, které zimu přečkávají v chladné a pokud možno světlé místnosti, dopřejte mírnou zálivku.

Pokud vaši zahradu zdobí jezírko, bude nyní pravděpodobně zamrzlé. Nezapomeňte v ledu dělat díry, aby se v něm nekazila voda a ryby měly dostatek kyslíku.

A jak do zahrady v zimě vnést trochu života a přitom si užitečně zkrátit čekání na jaro? Přikrmováním drobného ptactva. Vyrobte si dle našeho návodu zajímavé krmítko a malé opeřence pozorujte při hostině.

Načítám