Hlavní obsah

Nadílka pro ptáčky: perníčky ze zrní, semínek a plněná jablka

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemáte klasickou budku pro ptáčky, ale rádi byste je krmili? Vyrobte kompaktní zobání na zavěšení. Z okna pak můžete pozorovat, jak se na strom vyšňořený ptačími perníčky slétávají kosi, pěnkavy nebo kvíčaly.

Článek

Pozorování ptáků v přírodě, a to i v městských aglomeracích, se stalo velkou módou. V parcích nebývají výjimkou hloučky mladých lidí s dalekohledy, jak sledují opeřence, které nalákala nachystaná „hostina“.

Čím rozhodně NEkrmit

Sýkory, brhlíci a šoupálci milují lojové koule. Ovšem pozor, vypečený vepřový špek by jim rozhodně neudělal dobře! Vhodný je hovězí či skopový lůj. Velmi diskutabilní je tvrdé pečivo. Znalci sice připouštějí, že lidé je sypou ptáčkům nejčastěji, ale každopádně by mělo být nesolené. Obsah soli v pouhých dvou lžicích strouhanky může mít u ptáka typu pěnkava nedozírné následky pro jeho trávicí soustavu. Ale kde vzít neslané housky či rohlíky? Raději proto zvolte ovesné vločky (půl kila pořídíte za 19 korun). Do krmítka také nikdy nedávejte žluklé ořechy nebo zbytky ze stolu.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Na výrobu stylového pochutnání pro ptáčky budete potřebovat želatinu v prášku nebo v plátcích. Dále ovesné nebo pohankové vločky a slunečnicová, dýňová nebo sezamová semínka. Využijte třeba i pohanku, proso nebo kuskus. Ještě si nachystejte vykrajovátka na cukroví libovolného tvaru a provázek na zavěšení.

Různá semínka se vyplatí mít doma po ruce, protože jsou tuze zdravá i pro lidi. Jestli váháte, v čem je jíst, máme pro vás tři super „semínkové“ recepty.  A kdyby vás zaujala chia semínka, pak si přečtěte o jejich antidepresivních účincích.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

V misce smíchejte všechny sypké suroviny. Podle návodu na obale si připravte želatinu. Budete jí potřebovat zhruba 1 šálek na dva šálky zrní. To vsypte do mírně vychladlé želatiny. Výsledkem by měla být hutná směs, ze které se dají lžičkou tvarovat bochánky, aniž by stékala.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Na plech vyložený pečicím papírem vyskládejte vykrajovátka nebo formičky na pečení, které jste předem zevnitř potřeli olejem. Směs naneste ve zhruba centimetrové vrstvě a upěchujte.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Kousek od okraje udělejte brčkem nebo opačnou stranou lžičky dírku na provléknutí provázku. Případně můžete oba konce přeloženého provázku zatlačit rovnou do těsta. Perníčky dejte do chladu pořádně zatuhnout, nejlépe přes noc.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Kdybyste chtěli ptákům nachystat opravdickou hostinu, můžete jednotlivá „cukrátka“ servírovat s jablkem. Nejprve si vykrajovátkem naznačte tvar doprostřed rozkrojeného jablka, nožem jej vykrojte a vtlačte hvězdičku zrní.

Na co si dát pozor

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Při výrobě ptačích cukrovinek jsme experimentovali s tuhostí želatiny a ukázalo se, že stačí postupovat přesně podle návodu a hutnost bude dostačující. Příliš vysoká vrstva ve větších formičkách dělala neplechu při pověšení. Raději proto zvolte menší vykrajovátka jednoduchých tvarů jako třeba srdce.

„Ptačí perníčky“ se nehodí vyrábět do zásoby, v lednici vydrží zhruba pět dní. Až ale venku klesne teplota pod bod mrazu, nemusíte mít strach, že by se do ptačích dobrůtek pustila plíseň. V mrazech nemá šanci.

Načítám