Hlavní obsah

Legenda animáků Walt Disney. Jak (ne)znáte jeho dílo?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Walt Disney, to je pohádková klasika. Král všech animáků stvořil svět, který milují děti i dospělí. Dnes by mu bylo rovných 120 let. Připomeňte si tohoto velikána s pomocí našeho kvízu. Schválně, jak dobře znáte disneyovky?

Článek

Walt Disney (†65), muž, který spolu se svým bratrem Royem (†78) dokázal neuvěřitelné. Výrazně ovlivnil svět animovaného filmu, jeho pohádky si zamilovaly děti i dospělí. Se svými filmy a seriály vyhrál 26 Oskarů z 59 nominací, víc se nikomu nikdy nepodařilo. Navíc jeho společnost The Walt Disney Company není jen producentem filmů, ale pojmenované jsou po něm i proslulé zábavní parky po celém světě. Do Disneylandů v USA, ve Francii, v Japonsku či Číně míří miliony dětí i dospělých ročně.

Dnes by Waltu Disneymu bylo 120 let. Jak dobře se v jeho díle vyznáte?

1. První opravdu slavnou kreslenou postavičkou Walta Disneyho je Mickey Mouse, zrodil se v roce 1928. Víte, proč si jako předlohu Disney vybral právě myš, respektive jaký příběh kolem toho koluje?
2. U legendy jménem Mickey Mouse ještě zůstaneme. Věděli byste, kdo kreslené myši propůjčil v počátečních dílech hlas?
3. Po slavném myšákovi samozřejmě přicházely další a další ikonické kreslené postavičky. Která z následujících ale z dílny Disneyho nepochází?
4. Po úspěchu animovaných seriálů a krátkých filmů se Disney rozhodl natočit kreslený celovečerní film a dostat na plátna kin legendární pohádku. Jeho plán byl označován za hloupost, jistý krach. Z pohádky byl ale hit, vydělala přes 8 milionů dolarů, tvůrci přinesla velmi speciálního Oscara a stala se nejúspěšnějším filmem roku 1938. Která tradiční pohádka to byla?
5. Bambi je název dalšího úspěšného animáku Walta Disneyho. Snímek z roku 1942 se stal vedle Sněhurky a filmu 101 dalmatinů jedním z nejvýdělečnějších Disneyho filmů. Jaké zvířátko je v tomto filmu hlavním hrdinou?
6. Další slavnou disneyovkou je Kniha džunglí (1967), inspirovaná slavným dílem Rudyarda Kiplinga. Chlapec Mauglí se ztratí v džungli, ujmou se ho divoká zvířata a pomohou mu najít cestu zpět k lidem. Věděli byste, které zvíře Mauglího našlo?
7. Dalo by se říct, že Disney je takový specialista na princezny. V jeho filmech jich najdete bezpočet a všechny jsou úžasné. Věděli byste, jak se jmenuje princezna s dlouhými zlatými, ale hlavně kouzelnými vlasy? Napovíme, že je hlavní hrdinkou pohádky Na vlásku.
8. V roce 1964 měl premiéru další legendární snímek Walta Disneyho, který upoutal nejen úžasným příběhem, ale i specifickým zpracováním. Většina děje se odehrává v tradičním animovaném prostředí plným typických disneovských zvířátek, ovšem hrají v něm i skuteční herci. O jaký film jde?
9. Walt Disney sice zemřel v roce 1966 na rakovinu plic, ale jeho společnost funguje dodnes a dodnes se snaží dostát jeho odkazu. V roce 2013 se například snad všechny malé holčičky světa zamilovaly do princezen Anny a Elsy. Jak se jmenuje pohádka, kde jsou hlavními hrdinkami?
10. V roce 2017 získal Oscara za nejlepší celovečerní animovaný film a jeho hrdiny jsou jen a jen zvířata. Děj se totiž odehrává ve světě, kde lidé neexistují, a hlavní hrdinkou je Judy Hopkavá, králičí samička, která se touží stát policistkou. Jak se film jmenuje?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Obzvlášť Vánoce patří pohádkám. A jak dobře znáte tu nejoblíbenější českou? Znáte pohádku Tři oříšky pro Popelku opravdu dokonale?

Reklama

Související témata:
Walt Disney
Kniha džunglí

Načítám