Hlavní obsah

Kvíz: Znáte pohádku Tři oříšky pro Popelku opravdu dokonale? Letos oslavila neuvěřitelné padesátiny

Foto: ČTK

Foto: ČTK

Reklama

Král filmových pohádek a komedií. Tak bývá přezdíván režisér Václav Vorlíček – a zcela právem. Jeho nejznámější pohádka se proslavila daleko za českými hranicemi a stala se symbolem českých Vánoc. Asi jste ji viděli už několikrát a znáte ji dokonale. Anebo ne?

Článek

Je to neuvěřitelné, ale legendární a doslova kultovní pohádka Tři oříšky pro Popelku měla premiéru před padesáti lety. Už celé půlstoletí obdivují svou filmovou Popelku nejen Češi, ale milují ji také Němci a Norové. Spojil se skvělý scénář, fantastické kostýmy, úžasní představitelé hlavních rolí, geniální hudba… A když přidáte zasněžené exteriéry a poctivé filmařské řemeslo, pod rukama režiséra vznikl kouzelný skvost. Pamatujete si ho dobře?

1. Popelka ráda tráví čas se zvířaty. Má koně, psa a oblíbenou sovu. Znáte jejich jména?
2. V zasněženém lese spatří Popelka prince, jak zrovna míří kuší na laň. Jak mu zabrání, aby vystřelil?
3. Co odpoví Popelka podkonímu Vinckovi, když se ptá, co jí má přivézt z města?
4. Když Popelka prosí, aby mohla jít na ples alespoň nahlédnout oknem, macecha se rozhodne přidat jí práci. Co musí přebírat?
5. Princ si na plese vybírá tanečnici poslepu, načež jako první tančí s Droběnou, dcerou paní z Outlova. Která oblíbená herečka ji představuje?
6. Co Popelka vyloupne z třetího oříšku?
7. Jak se jmenuje ústřední píseň, kterou nazpíval Karel Gott?
8. Který český herec byl předabován kvůli svému výraznému moravskému přízvuku?
9. Víte, na kterém zámku se natáčely exteriérové scény? Mimo jiné je zde k vidění i schodiště, kde Popelka ztratila střevíček. Je to...
10. Předlohou filmu se stala česká pohádka O Popelce. Kdo ji napsal?
11. Autorem geniální hudby je slavný skladatel, který svými tóny doprovodil také další známé filmové pohádky Jak se budí princezny, Sůl nad zlato či Z pekla štěstí. Je to...
12. Kouzelné zimní kostýmy jsou dílem umělce, který za svou práci na velkofilmu Amadeus dostal Oscara a za snímek Valmont získal oscarovou nominaci. Je to...
13. Pohádka vznikala ve spolupráci s německou produkcí a ve filmu hráli i němečtí herci. Královnu ztvárnila půvabná Karin Lesch. Kdo ji nadaboval do češtiny?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Oblíbený kvíz jsme pro vás upravily a ještě trochu ztížily. Poradíte si i tentokrát?

Reklama

Načítám