Hlavní obsah

Legendy mezi slunečními brýlemi

Foto: Isifa

Velké zakulacené brýle proslavila Jackie OFoto: Isifa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pátráte po slunečních brýlích, ve kterých budete – alespoň za předpokladu, že je vlastním přičiněním nezlikvidujete – za hvězdu déle než jednu sezonu? Vyzkoušejte šest ikonických modelů, které se těší celosvětové oblibě už desítky let. To by bylo, aby alespoň jedny z těchto legend neslušely i vám!

Článek

Bez kterých brýlí by se neobešla žádná celebrita ani módní nadšenec? Seznamte se!

Wayfarer

Naši hitparádu musíme rozhodně začít brýlemi Wayfarer. Ty totiž letos zastínily i doposud nejoblíbenější „pilotky“. Nosí se už přitom bezmála šedesát let! Za jejich designem stojí Raymond Stegeman, který je navrhl pro americkou průkopnickou značku Ray-Ban. Úspěch „wayfarerek“ podpořila i Audrey Hepburn, která s nimi vyrazila na snídani k Tiffanymu, nebo americký prezident John F. Kennedy. A dnes? Dnes je nosí všichni. Kromě klasické černé kombinace se nosí i v různých barevných variacích nebo v provedení s čirými skly.

Foto: Isifa

S brýlemi Wayfarer snídala Audrey HepburnFoto: Isifa

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): nahoře Asos 435 Kč, HM 120 Kč, dole Ray Ban 2600 Kč, Ray Ban 2700 Kč, Lindex 149 KčFoto: archiv firem

Aviator

„Pilotky“ jsou jedny z nejlíbivějších brýlí, které navíc sluší většině lidí. Přestože měly původně sloužit hlavně pro americké letectvo a námořnictvo (jejich šikovný design totiž blokuje paprsky ze všech stran), v šedesátých letech minulého století se rozšířily i mezi civilisty. Když se dostaneme k tomu, kdo je nejvíc proslavil, určitě si vzpomenete na mladého Toma Cruise alias Mavericka. Po filmu Top Gun už nebylo člověka, který by alespoň jedny „aviatorky" nevlastnil. Samozřejmě se ale nemusíte držet jen prvotního výrobce, tyhle brýle seženete úplně všude. Bojíte se, jestli vás spolehlivě ochrání i ty levnější? Přečtěte si náš článek Sluneční brýle za 179 Kč. Bezpečné?.

Foto: Isifa

Pilotky miloval Maverick v Top Gunu, dnes je nosí hvězdné kráskyFoto: Isifa

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): nahoře Mango 299 Kč, HM 120 Kč, dole ray Ban 2400 Kč, Ray Ban 2600 KčFoto: archiv firem

Jackie O

Další slavné „ray-banky“, tentokrát inspirované první dámou Jacqueline Kennedy. Svět si Jackie O zamiloval, a stejně tak přišel na chuť i jejím oblíbeným širokým, zaobleným brýlím. Zbláznily se do nich i celebrity, kterým se díky jejich velikosti dobře hraje na schovávanou. Vyžíváte se v eleganci a čistě ženském stylu? Pak se bude Ray-ban model nazvaný Jackie Ohh (a všechny brýle jím inspirované) bude hodit.

Foto: Isifa

Jackie O byla zbožňovanou módní ikonouFoto: Isifa

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Ray Ban 2400 Kč, Mango 299 Kč, Ray Ban 2400 KčFoto: archiv firem

Clubmaster

Sluneční brýle typu Clubmaster (Clubman) se začaly nosit už v padesátých letech minulého století. Poznáte je podle výrazného horního okraje, proto se jim často říká také Browline (brow = obočí). Přestože už toho mají hodně za sebou, mladá generace si je doslova zamilovala. Dáte jim šanci i vy?

Foto: Isifa

Brýle Clubmaster se nosí desítky letFoto: Isifa

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): nahoře Asos 330 Kč, HM 169 Kč, dole Ray Ban 2600 Kč, Mango 399 Kč, Ray Ban 2600 KčFoto: archiv firem

Cat eye

O „kočičím“ modelu jsme psali už ve článku Sluneční retro brýle pro sexy kočky, ale na našem seznamu je nemůžeme nemít. Brýle se zvednutými okraji jsou rozhodně nepřehlédnutelné, a tak vyžadují určitou dávku odvahy. Mají spoustu podob, takže pokud cítíte, že by pro vás mohly být těmi pravými, máte z čeho vybírat.

Foto: Isifa

Kočičí brýle miluje i kočka Naomi WattsFoto: Isifa

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): nahoře Asos 330 Kč, Zara 699 Kč, dole Mango 299, Zara 699 KčFoto: archiv firem

Lennonky

I o návratu lennonek už jste si mohli přečíst, bylo to ve článku Sluneční brýle: Tyhle jsou in!. Letos je mimo jiné předváděly modelky na přehlídce Diane von Furstenberg nebo Giorgio Armani. Nemusíte se přitom držet jen původní verze, trendy je spíše inspirace lennonkami, důležitý je především ultra kulatý tvar. Po Johnovi a Ozzym je nyní nosí Mary-Kate Olsen a Lady Gaga. Troufnete si na ně také?

Foto: Isifa

Lennonkami se nechala inspirovat i Dita Von TeeseFoto: Isifa

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): nahoře Zara 699 Kč, HM 109 Kč, dole Lindex 149 Kč, HM 120 KčFoto: archiv firem

Kterému tvaru slunečních brýlí dáváte přednost vy? Budeme se těšit na vaše tipy!

Související témata:

Načítám