Hlavní obsah

Lekce stylingu: Jak na roláky?

Foto: dum.mody.cz

Huňatý rolák vás zahřeje a ochrání pokožkuFoto: dum.mody.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Považujete roláky za usedlé oblečení, vhodné leda tak do šatníku přísné paní učitelky? Přesvědčíme vás o opaku. Nenosit roláky by totiž byla věčná škoda! Kromě toho, že jsou hřejivé, jsou také prudce elegantní a dokážou zakrýt vrásky na krku!

Článek

„Svetry s límci zvanými roláky přicházejí ke slovu každé zimní období, a to především díky svému praktickému prvku, kterým je ochrana krku a dekoltu v chladném počasí,“ říká stylistka Dana Beranová ze serveru stylistkaberanova.cz. Roláky ale nemusíte nosit jen jako zimní „nouzovku“ ke kalhotám. Se správným stylingem je můžete proměnit v super model. Nevěříte? Uvěříte!

Jak na ně?

„Rolák si můžete pořídit z jemného úpletu nebo bavlny a nosit ho místo trika pod silnější svetřík nebo pod sako. Do mrazivého období se potom vydejte v roláku z pleteniny nebo pletáže. Čím silnější a huňatější bude, tím lépe,“ říká stylistka Dana Beranová a dodává: „Efektně vypadají také velké rolákové límce, které padají na ramena nebo tvoří takzvanou ,vodu'. Tento střih už vás u krku moc nezahřeje, ale zato v něm budete zaručeně sexy." Jsou-li pro vás roláky příliš konzervativním kouskem, proměňte je v trendy model pomocí vesty. Na zimu ideálně té chlupaté, v teplejších obdobích ji vyměňte za džínovou, ale pozor, už nepřidávejte další denimový prvek.

Na foto: čepice H, taška Zara, šaty theoutnet.com, legíny a šála Topshop, boty Debenhams

Na foto:čepice Promod, punčochy Falke, rolák House of Frazer, sukně theoutnet.com, náhrdelník Nord Storm, taška Zara, boty Forever 21

„S rolákem se nosí i dlouhé svetry do půli stehen, používané spíše jako zimní šaty,“ pokračuje Dana Beranová. Takové šaty vypadají úžasně s legínami nebo úzkými kalhotami. Skvělé jsou především legíno-džíny „jeggings“, které vpředu nemají zipy, knoflíky a není tím pádem vidět pod šaty jejich pas (vše o jeggings se dočtete ve článku Módní lekce: Naučte se nosit legíny). Přes šaty můžete přidat také zajímavý pásek a tím je oživit.

Ale nejen u pletenin můžete prvek, jakým je rolák, využít. „Tento aspekt vypadá velice elegantně i u blůz z jemného materiálu, jakým je například šifon, u večerních šatů nebo u dalšího společenského oblečení,“ říká stylistka.

Na foto: kabát Debenhams, punčochy Topshop, rolák Promod, sukně H, prsten Miss Selfridge, taška a boty Zara

Na foto: kabát a umělá kožešina Topshop, rolák a kalhoty Promod, kabelka Zara, náramky Forever 21, boty Dorothy Perkins

Přidejte doplňky!

Rolák je poměrně jednoduchý kousek, nebojte se proto přidat klidně i výraznější doplněk. Přímo na rolák můžete připíchnout brož, slušet vám bude i nápadnější náhrdelník. Skvěle vypadá i hedvábný šátek uvázaný přes rolák. Chcete-li ho ponechat neozdobený, sáhněte alespoň po náramcích – buď jeden nepřehlédnutelný, nebo po více tenoučkých. Super je i výrazný prsten. Krásné doplňky najdete ve článku Šperk? Letos musí být vidět!.

Jsou pro vás roláky tím pravým?

Roláky mohou vypadat úžasně, ale stejně tak vám mohou nemilosrdně zkrátit, tedy samozřejmě jen opticky, krk. „Roláky nejvíce vyniknou na ženě s oválným obličejem a delším, štíhlým krkem. Dámy, které mají kulatější obličej a silnější krk, by se měly rolákům upnutým u krku vyhnout,“ radí stylistka Beranová. Patříte-li ale k této skupině i vy, nemusíte zoufat. I pro vás existuje alternativa. A tou jsou právě zmiňované volné rolákové límce. Pomůže také, když si vlasy vyčešete do culíku a přidáte delší náušnice.

A co na ně říkáte vy? Mají roláky místo i ve vašem šatníku?

Reklama

Související témata:

Načítám