Hlavní obsah

Lepidla: Tahle se vám doma budou hodit!

Foto: Loctite

Slepit nebo vyhodit? Slepit! Na hrneček platí vteřinové lepidloFoto: Loctite

Reklama

Odštípl se vám kousek vázy po babičce? Odchlípla se lišta na schodišti? Odlepil se plastový kryt u fénu? Situací, kdy doma potřebujete lepidlo, je celá řada. Jenže jaké použít?

Článek

Stop nehodám v domácnosti, je tu náš manuál na téma lepidla! Ta se dělí na rychleschnoucí a déleschnoucí, na jednosložková a vícesložková, na kontaktní a další. Jaroslav Pokluda z firmy Henkel však nejdříve doporučuje zamyslet se nad tím, čeho chcete dosáhnout: „Budete lepit dřevo nebo plast? Materiál je savý nebo nesavý? Bude plocha zatěžovaná nebo ne? Půjde o věc, kterou používáte v interiéru nebo exteriéru?“

Důležitá je i technika lepení a také příprava povrchů, které budete „dávat dohromady". Vše včetně spojů by mělo být suché, zbavené nečistot a odmaštěné. Pokud to lze, lepené povrchy zdrsněte. A také je pravda, že čím je větší lepená plocha, tím dokonalejších výsledků dosáhnete.

Foto: soudal

Montážní lepidlo a tmel v jednom T-Rex Power se hodí snad všude včetně vlhkého prostředí (290 ml za cca 200 Kč)Foto: soudal

Lepíme jeden materiál

Dřevo: Prasklou polici dáte dohromady disperzním lepidlem (například Herkules Super, 60 g za 38 Kč). Je-li však problém ve spoji (rohy roštu u postele), vsaďte na polyuretanový přípravek (PU MAX, 75 g za 95 Kč).

Foto: soudal

Polyuretanovou lepicí pěnu Soudabond Easy užijete v interiéru i exteriéru (750 ml, cca 230 Kč)Foto: soudal

Sklo a keramika: Odštíplé hrdlo džbánku slepí vteřinové lepidlo na sklo. Na mísu z keramiky také platí vteřinové lepidlo, vybírejte raději takové, které se dá do určité doby korigovat (Super Bond Power Gel, 2 g za 48 Kč). A pokud se mísa roztříštila na více dílů, pro lepení je lepší dvousložkový epoxidový přípravek (například Repair Epoxy Instant Mix, 11 ml za 78 Kč).

Kov: Pokud nechcete dát danou věc svařit, pak dvousložkové lepidlo na kov (Araldite Liquid Steel, 2x 15 ml za cca 150 Kč) „spraví" třeba starý mlýnek na ořechy nebo poškozené zábradlí v interiéru.

Foto: pattex

Dvousložkové lepidlo Repair Epoxy Universal umí slepit nejen úchytku na skříňku (14 ml, cca 105 Kč)Foto: pattex

Guma: Na tento materiál a zejména pak obuv platí rozpouštědlové lepidlo (Chemoprén Obuv, 50 ml za 54 Kč). U hadice z pračky ovšem spíš sáhněte po lepicí pásce (Duct tape, 10 m za 59 Kč).

Plast: Na tvrdý plast zkuste kyanoakrylátový nebo dvousložkový výrobek, na měkký vteřinové pro plasty, ale jen když spojujete titěrné plochy (Super Attak Precision, 5 g za 105 Kč). Větší plochy měkkého plastu vyřeší například opravná lepicí hmota (Repair Express, 48 g za 124 Kč). A nejste-li si jistí, jaký plast vlastně lepíte, použijte speciální přípravek na tento materiál.

Foto: pattex

Lepidlo 100 % určené pro drobné opravy v domácnosti je jako „univerzální voják“ (100 ml za 150 Kč)Foto: pattex

Řešíme dva materiály

Co když ale potřebujete slepit dva různé materiály? Vždyť k běžným domácím nehodám patří třeba „ulítlý“ plastový háček z keramického obkladu, anebo rovnou celá dlaždice. Co s tím? Dlaždičku přilepte na zeď montážním lepidlem na bázi polymeru pro vlhké prostředí a plastový háček připevněte epoxidovým přípravkem.

Odchlípla-li se lišta u podlahy nebo u pracovní desky kuchyňské linky, zde se spolehněte na montážní disperzní lepidlo. Když vypadává hadice od vysavače, domluvíte jí dvousložkovým přípravkem nebo lepidlem pro plasty. A odchlíplé těsnění v lednici vyřeší vteřinová šikulka.

Foto: loctite

Jak si poradit s prasklou gumovou lištou? Zkuste vteřinové lepidlo Super Attak Brush On (5 g, 129 Kč)Foto: loctite

Jedno řešení (téměř) pro všechno

Pokud vám přijde, že na drobné nehody v domácnosti stačí jeden univerzálnější přípravek, zapomeňte na vše, co jsme si řekli a kupte si ho. Pro opravy menšího rozsahu vyzkoušejte transparentní Pattex 100 % (100 ml za 150 Kč), vhodný pro interiér i exteriér, pro savé i nesavé materiály, na běžné lepení téměř všech povrchů v interiéru i exteriéru je dobrý i lepicí tmel All Fix Crystal (290 ml za 250 Kč), který pruží, výborně přilne, je průhledný a vhodný na mnoho savých i nesavých materiálů uvnitř i venku.

Foto: Loctite

Na hračku z plastu – pokud lepíte milimetrové spoje – platí kyanoakrylátový Super Attak Control (3 g, 125 Kč)Foto: Loctite

Foto: 3M

Kromě lepidel a lepicích tmelů se prodávají i opravné hmoty připomínající plastelínu nebo lepicí pásky. Oboustranná pěnová páska Scotchmount připevňuje mýdlenku, ale zvládla by třeba i zrcadlo a další věci (66 m, cca 1300 Kč)Foto: 3M

A na jaké lepidlo se spoléháte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám