Hlavní obsah

Lesní mech – svěží dort se špenátem

Hodnocení:
(1294)
Foto: Autorka
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Jemné drobečky zeleného korpusu, kterými je tenhle jednoduchý dort ozdobený, opravdu vypadají jako svěží mech. Když přidáte hrst drobného ovoce, iluze lesa bude dokonalá. A vsadím se, že nikdo nepozná, že dezert za svou barvu vděčí opravdu velké hrsti špenátových listů.

Ingredience pro:
1 dort
Na těsto budete potřebovat
  • 120 g listového špenátu
  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 120 ml oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 350 g polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
Na krém
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml 40% smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce cukru moučka
Na dokončení
  • 3 lžíce kyselejší marmelády
  • 1 hrst borůvek
  • 1 granátové jablko
Článek

Půvab dortu spočívá především v jeho netradiční barvě. Když ho upečete v dortové formě, bude sice stejně chutný, nadýchaný a šťavnatý, barva se ale „zatáhne“ a na povrchu bude lehce do hněda. Peču ho proto na plechu a dortové korpusy potom vyřežu nožem.

Postup

Krok 1: Plech s vyšším okrajem vyložte papírem na pečení a troubu předehřejte na 180 stupňů. Špenát opláchněte pod tekoucí vodou a nechte pořádně okapat. Okapaný rozmixujte na hladkou kaši, dejte ho na sítko a nechte vykapat přebytečnou tekutinu.

Krok 2: Do mísy rozklepněte celá vejce, přidejte cukr, špetku soli a intenzivně šlehejte do husté světlé pěny. Za stálého šlehání postupně přilévejte olej a nakonec zašlehejte vanilkový extrakt a vmíchejte vykapanou špenátovou kaši.

Krok 3: Do hmoty zlehka vmíchejte mouku a prášek do pečiva, těsto vlijte na plech a zvolna pečte na 180 stupňů asi 20 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá. Nechte zchladnou.

Krok 4: Na krém dejte do mísy vychlazené mascarpone a začněte šlehat. Přidejte vychlazenou smetanu, cukr a vanilkový extrakt a šlehejte do zhoustnutí.

Krok 5: Z vychlazeného těsta vyřežte pomocí velkého talíře nebo dortové formy dva kulaté dortové korpusy. První umístěte na dortový podnos a potřete ho vrstvou červené marmelády. Naneste polovinu krému a přiklopte druhým korpusem. Vrch potřete zbylým krémem a hustě posypte rozdrobenými okrojky korpusu. Ozdobte drobným ovocem, nechte chvíli proležet a podávejte.

Můj tip: Případné zbytky těsta také rozdrobte a spojte se zbytky krému. Vytvarujte kuličky, nechte v lednici vychladit a pak je namáčejte v rozpuštěné čokoládě.

Zajímavý je také čokoládový dort s máslovým krémem a bramborami nebo pivní dort s čokoládou. To je výzva, co říkáte?

ynezorPumanzeSaNyknalC
24. 4. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.