Hlavní obsah

Jahodová bábovka s kysanou smetanou

Hodnocení:
(514)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Nemáte rádi dusivé buchty? Zkuste naši jahodovo-smetanovou bábovku! Díky kysané smetaně je krásně vláčná i druhý den a recept je navíc hrníčkový, takže ani nepotřebujete váhu. Tentokrát jsme ji upekli jako minibábovičky a přidali jsme jahodou polevu, ale chutnat bude v jakékoli podobě.

Ingredience pro:
1 bábovka
Na bábovku (nebo cca 16 báboviček)
  • 1/2 kostky másla
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1/2 citronu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1.5 hrnku čerstvých jahod
  • máslo na vymazání
  • mouka na vysypání
Na polevu
  • 2 jahody
  • 8 lžic moučkového cukru
Článek

Postup

Krok 1: Omyté jahody pokrájejte nadrobno a smíchejte s 1/3 hrnku mouky, aby v těstě neklesly na dno. Hrnek použijte o objemu 200 až 250 ml.

Krok 2: Změklé nebo rozpuštěné máslo prošlehejte s cukrem, přidejte šťávu a kůru z 1/2 citronu, vajíčka a smetanu nebo jogurt (180 až 200 g). Vmíchejte zbylou mouku, sodu a sůl a rozetřete do vymazané a vysypané bábovkové formy nebo do zhruba 16 vymaštěných muffinových formiček.

Krok 3: Pečte při 170 °C asi 45 minut (malým bábovičkám bude stačit 20), nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.

Krok 4: Můžete přelít polevou z rozmixovaných jahod a moučkového cukru, množství cukru ovšem záleží na velikosti a zralosti jahod.

Máte nějaký osvědčený recept na jednoduchou bábovku nebo muffiny? Skvělá je perníková cuketová bábovka nebo hrníčková tvarohová bábovka s hroznovým vínem, obě jsou krásně vláčné!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.