Hlavní obsah
3,1
(553)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Nemáte rádi dusivé buchty? Zkuste naši jahodovo-smetanovou bábovku! Díky kysané smetaně je krásně vláčná i druhý den a recept je navíc hrníčkový, takže ani nepotřebujete váhu. Tentokrát jsme ji upekli jako minibábovičky a přidali jsme jahodou polevu, ale chutnat bude v jakékoli podobě.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
Na bábovku (nebo cca 16 báboviček)
  • 1/2 kostky másla
  • 3/4 hrnku cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1/2 citronu
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 1,5 hrnku čerstvých jahod
  • máslo
  • hrubá mouka
Na polevu
  • 2 čerstvé jahody
  • 8 lžic cukru moučka
Článek

Postup

01.

Omyté jahody pokrájejte nadrobno a smíchejte s 1/3 hrnku mouky, aby v těstě neklesly na dno. Hrnek použijte o objemu 200 až 250 ml.

02.

Změklé nebo rozpuštěné máslo prošlehejte s cukrem, přidejte šťávu a kůru z 1/2 citronu, vajíčka a smetanu nebo jogurt (180 až 200 g). Vmíchejte zbylou mouku, sodu a sůl a rozetřete do vymazané a vysypané bábovkové formy nebo do zhruba 16 vymaštěných muffinových formiček.

03.

Pečte při 170 °C asi 45 minut (malým bábovičkám bude stačit 20), nebo dokud není špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Nechte 15 minut vychladnout ve formě a poté vyklopte.

04.

Můžete přelít polevou z rozmixovaných jahod a moučkového cukru, množství cukru ovšem záleží na velikosti a zralosti jahod.

Máte nějaký osvědčený recept na jednoduchou bábovku nebo muffiny? Skvělá je perníková cuketová bábovka nebo hrníčková tvarohová bábovka s hroznovým vínem, obě jsou krásně vláčné!

Reklama