Hlavní obsah
3,3
(115)
Foto: Stream.cz

Foto: Stream.cz

Pivo nemusí být jen osvěžující nápoj, ale je i dobrý pomocník při pečení. Pokud jej například přidáte do těsta, vaše koláče budou vláčnější než kdykoli předtím. A nejen koláče. S pivem můžete upéct i skvělý čokoládový dort. Příprava je nenáročná, a výsledek jedinečný. Zkuste to také. Přesný postup krok za krokem najdete v našem receptu, který jsme si vypůjčili z pořadu Pivní republika na Stream.cz.

30 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 dort
Korpus
  • 250 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 350 g cukru krupice
  • 100 g kakaa
  • 2,5 lžičky jedlé sody
  • 140 ml podmáslí
  • 2 ks vejce
  • 250 ml tmavého piva
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hrubé mouky
Krém
  • 500 g mascarpone
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 150 g cukru moučka
  • 1 ks vanilkového lusku
Na potření a zdobení
  • 100 g arašídového másla
Článek

Postup:

01.

Ve vodní lázni si rozpusťte máslo. Mezitím si smíchejte hladkou mouku, cukr, kakao a jedlou sodu. Přidejte podmáslí a vajíčka. Vše dobře promíchejte a propojte s rozpuštěným máslem. Na závěr přimíchejte silnější černé pivo a 2 lžičky vanilkového extraktu.

02.

Těsto vlijte do předem vymazané a vysypané dortové formy. Pečte v předehřáté trubě na 180 stupňů asi jednu hodinu.

03.

V době, kdy se vám peče korpus, si připravte krém. Promíchejte mascarpone, smetanu, moučkový cukr a vyškrabaná semínka z vanilkového lusku. Šlehačem vyšlehejte dotuha a dohladka. Krém si vložte do zdobicího sáčku s ozdobnou špičkou.

04.

Upečený korpus vodorovně dvakrát rozřízněte na tři patra. Každé postupně potřete arašídovým máslem (které by mělo být co nejjemnější, aby se dobře roztíralo), a nastříkejte silnou vrstvu krému, boky sestaveného dortu uhlaďte kulatým nožem. Vrchní patro potřete arašídovým máslem a dozdobte podle vlastní invence.

Jestli stále váháte s postupem, podívejte se na videonávod v pořadu Stream.cz Pivní republika.

Chcete zkusit i jiné zajímavé dorty? Tak zkuste třeba tento dýňový, po kterém se v redakci zaprášilo, a to i ve variantě s fíkovým krémem a mascarpone!

Reklama

Načítám