Hlavní obsah

Letní kámasútra: Sex po letech vztahu aneb Co s nudou v posteli

Foto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Foto: sirtravelalot, Shutterstock.com

Reklama

Sex je ve vztahu důležitý. A ne málo! Jak ale vypadá po letech soužití? Žádná velká jízda. Nemusíte se tím znepokojovat, je to normální, ale využijte léto k troše milostných experimentů.

Článek

Sex je jedním z pilířů, na kterém závisí partnerská spokojenost. Řada odborníků dokonce tvrdí, že kvalita milostného života ovlivňuje to, jak vám to doma funguje, z jedné čtvrtiny. To je docela dost. Jenže! Čím déle jste spolu, tím míň se o sex staráte. To ale teď v létě můžete změnit...

Trocha faktů o vášních

Zpočátku je to prostě divoká jízda plná vášně a touhy. Milujete se skoro pořád, zkoušíte všemožné polohy a techniky, nikdy to není stejné a pokaždé je to úchvatné. „Sex na začátku vztahu je vlastně jakási experimentální fáze. Je to čas, kdy vzájemně objevujete své touhy, sexuální fantazie, spouštěče vášně a vzrušení,“ popisuje britský vztahový expert James Preece.

Jak ale čas běží, vše se zpomaluje a zklidňuje a vy se postupně usadíte v jakési zajeté (odzkoušené) rutině. Podle nejrůznějších průzkumů a statistik se dlouhodobí partneři milují jednou až dvakrát týdně. „Obvykle to bývá ve stejnou dobu, na stejném místě a vlastně i pořád stejným způsobem. Na vině je i únava a pracovní vytíženost. Spousta lidí přiznává, že jsou tak vyčerpaní, že sex je pro ně fuška,“ tvrdí James Preece. V takovém případě je prostě snazší „sáhnout“ po osvědčeném rychlém receptu, jak se dostat na vrchol, než se vrhat do divoké a dlouhé akce.

Neladíte? I to je v normě

Hodně párů řeší určitý milostný nesoulad, kdy každý z nich má jinou potřebu co do kvantity sexu (jeden ho chce víc). Nescházejí se ani časově, každý z nich má chuť milovat se v jiný čas. Klasika je ranní sex, který tahá z postele pány, zatímco dámy by nejraději ještě spaly. „Libido partnerů bývá jen velmi výjimečně synchronní,“ potvrzuje James Preece s tím, že to tak prostě je. Nemluvě o tom, že kvalita i kvantita intimních prožitků klesá i s narozením dětí.

Tenhle nesoulad může být samozřejmě zdrojem problémů a nepohody, ale není nenormální. Je to (jako v podstatě vše) otázka kompromisů, schopnosti jeden druhému se občas přizpůsobit a komunikovat.

Foto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Po letech společného života už není sex tak divoký, ale není nutné se kvůli tomu znepokojovat. Neznamená to, že byste se už neměli rádiFoto: Olena Yakobchuk, Shutterstock.com

Užijte si sexy léto

Normální zdravý partnerský život je jednoduše řečeno spíš pohodlné pyžamo než sexy dráždivá noční košilka. Není ovšem od věci tohle pyžamo alespoň čas od času zahodit a vybočit ze zajetých kolejí. A léto je na to naprosto ideální.

Odjely vám děti na prázdniny? Využijte to na trochu toho milostného dovádění a experimentování. Celý byt je jen váš, tak otestujte, co vydrží. Milujte se tam, kde to jindy nebývá možné. V kuchyni, v koupelně, kdekoli!

Nebo vyrazte na dva dny někam sami, když je o děti postaráno. Změna prostředí podněcuje fantazii a útěk od běžných denních starostí zvyšuje chuť na sex.

A užívejte si i na dovolené, byť je s dětmi. Na chvilku se o ně postarají animátoři v dětském koutku a vy to můžete využít na dráždivou rychlovku, takové vaše malé dovolenkové tajemství.

Sex je důležitý a vždy byste si na něj měli najít čas a sílu a alespoň čas od času byste si ho měli trochu zpestřit. Vyzkoušet novou polohu, techniku, místo.

Ale nestresujte se tím. Sex je vysoce individuální záležitost, takže se netrapte žádnými čísly, tabulkami a podobně. „Nehledejte, co je v sexu stereotyp a co není. Neřešte, zda spolu spíte jednou za týden, nebo jednou za čtrnáct dní. Pokud vám něco nevyhovuje, bavte se o tom spolu a hledejte, co je potřeba v posteli dělat jinak,“ radí terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Jak to máte s milováním po letech vztahu vy?

Reklama

Související témata:

Načítám