Hlavní obsah

Zákony lásky: Šest fází dobrého vztahu. Kde jste vy?

Foto: Dragosh Co, Shutterstock.com

Foto: Dragosh Co, Shutterstock.com

Reklama

Každý vztah je jedinečný, ale většina se jich přesto vyvíjí v podobném tempu. Existují totiž etapy, kterými by každý pár měl projít. O čem je přesně řeč? O milostných milnících.

Článek

Pro lásku samozřejmě žádné obecné škatulky neexistují, přesto má určité zákonitosti, kterými se zpravidla řídí. Britská sexpertka Tracey Cox popisuje šest fází lásky, kterými většina párů obvykle prochází.

Etapa 1 – Chtíč a poblouznění

Tahle fáze začíná prvním rande a trvá zhruba další tři měsíce. Většina lidí tomu říká láska, ale přesnější pojmenování zní zamilovanost. „Je to naprosté poblouznění z toho, že jste potkali někoho, kdo se vám moc líbí, a vy se líbíte jemu. Je to období, kdy se cítíte božsky,“ shrnuje Tracey Cox. Je to fáze plná vzrušení, touhy po tom druhém a samozřejmě po sexu. Za vše ale může jen koktejl nejrůznějších hormonů, které brzy vyprchají, a vy se zase vrátíte do reality.

Foto: Roman Pyshchyk, Shutterstock.com

Prvotní zamilovanost je úžasná, ale pravá láska přichází pozdějiFoto: Roman Pyshchyk, Shutterstock.com

Etapa 2 – Pohádkové snění

Po první etapě, tedy zhruba po třech měsících vztahu, se dalších asi šest měsíců nese v duchu idealizování si protějšku. Už o sobě dost víte, takže máte pocit, že se velmi dobře znáte. „Jenže zase spolu nejste tak dlouho, abyste poznali i chyby toho druhého. Takže automaticky předpokládáte, že žádné nemá,“ vysvětluje Tracey Cox. Pořád je pro vás partner naprosto dokonalý princ a vy pro něho úchvatnou princeznou. Vaše doposud oddělené životy se pomalu začínají prolínat, vyměnili jste si klíče od bytů, v jeho koupelně se objevuje vaše kosmetika, ve vaší skříni visí i pár jeho košil a podobně.

Etapa 3 – Pohodlí

Jste spolu devět měsíců a dalších asi devět měsíců bude trvat fáze, kdy se vše tak nějak uklidní a vy začnete místo neustálého vzrušení pociťovat pohodlí. Divoké hormony z první etapy jsou dávno pryč, vaše libido kleslo na normální úroveň, projevy lásky a náklonnosti jsou pro vás najednou důležitější než divoký sex. „Někdo to může pokládat za známku toho, že už se nemilujete, ale opak je pravda. Jste na počátku skutečného vztahu,“ tvrdí Tracey Cox. Plánování společné budoucností je teď vaší prioritou.

Etapa 4 – Konec růžovým brýlím

Tahle fáze začíná zhruba po půldruhém roce vztahu. A trvá většinou další půlrok. Váš vztah už je zařazen do pomyslné kolonky „dlouhodobý“ či „vážný“ a vzájemnému idealizování je konec. V tomto období se lidé většinou sestěhovávají, už si všímají i chyb toho druhého a přicházejí první vážnější hádky. Pokud tohle ustojíte, posílí vás to a budete připraveni na další fázi.

Etapa 5 – Přizpůsobení

Oslavili jste dvouleté výročí a vykročili do další milostné etapy. Ta trvá asi rok. „Vidíte se takoví, jací doopravdy jste, se vším dobrým i špatným, co k vám patří. A pokud jste se rozhodli ve vztahu setrvat, začínáte dělat kompromisy tam, kde to mezi vámi drhne. Tady začíná to, čemu se říká ‚péče o vztah‘,“ uvádí Tracey Cox. Pokud uspějete, cítíte se čím dál bezpečněji. Začínáte činit rozhodnutí, kterými své životy čím dál víc spojujete. Pořídíte si psa, společně investujete do rekonstrukce domácnosti, možná si koupíte auto, nebo rovnou byt. Jednoduše řečeno, už máte i společné závazky.

Etapa 6 – Skutečný závazek

Při troše štěstí tahle etapa skončí až smrtí jednoho z vás. Ať se vezmete, nebo ne, po třetím výročí je vám i všem okolo jasné, že máte v plánu spolu zůstat navždy. Pokud tedy všechno půjde dobře, nejspíš si pořídíte děti, vychováte je, vypustíte do světa, s parterem zestárnete a budete si užívat důchod. Nejtypičtějším pocitem pro tohle období je hrdost. Na to, co jste společně dokázali a co všechno vás ještě čeká.

V jaké etapě vztahu se zrovna nacházíte?

Reklama

Načítám