Hlavní obsah

Leukémie: Nelítostný zabiják dětí

Foto: thestranger.com

O zákeřné nemoci vypráví film Je to i můj životFoto: thestranger.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že máte zdravé dítě. Dala byste za něj život. Pak přijde rána – náhlé krvácení z nosu, série vyšetření a drsná diagnóza: leukémie. Co teď? Vy pomoci nemůžete, nejste vhodným dárcem. Ani vaše druhé dítě ne. A tak zplodíte třetí dítě - jako dárce orgánů. Film Je to i můj život vypráví o emocích a nemoci, která nezná slitování. O leukémii.

Článek

Možná vás úvod trochu vyděsil. Ale přiznejme si – samotný život vás nikdy nevyděsil? Neptá se, prostě vám občas hodí klacek pod nohy a na vás je to všechno překonat. Ulice před nedávnem zaplavily fotografie 10leté Libušky, které měly upozornit na existenci organizace Kapka naděje. Snaží se pomáhat dětem nemocným rakovinou krve, tedy leukémií. Letos slaví už 10 let existence. I malá Libuška oslavila narozeniny. To ale pouze díky tomu, že se dříve našel vhodný dárce a zdařila se transplantace kostní dřeně. Ne vždy ale dětské příběhy končí šťastně.

Původně na plakátech vůbec neměla být Libuška. Ze zastávek se měl usmívat chlapec, jeho rodinu však postihla další tragédie. „Chlapeček, který měl být na plakátech, se sice z leukémie vyléčil, ovšem jeho mladší bratr měl podobný zdravotní problém a 7 dní před plánovaným fotografováním zemřel na krvácení do mozku. Vzhledem k rodinné tragédii jsme fotografování zrušili,“ potvrzuje Ing. Jan Jedlička, mluvčí Kapky naděje.

Foto: mentosandmanatees.com

Matka (Cameron Diaz) se nevzdáváFoto: mentosandmanatees.com

Je to i můj život

Film Je to i můj život se rozhodně neřadí mezi obyčejné snímky, a to i přesto, že scénář není bez chyb a ani režisérská práce Nicka Cassavetese není dokonalá. Téma je to ale silné. Matka (Cameron Diaz) zjistí, proč se zdravotní stav její dcery rapidně zhoršil. Má leukémii. Nikdo z rodiny není vhodným dárcem kostní dřeně a pravděpodobnost, že se někdo najde, je prý mizivá. Zbývá jediná šílená možnost: zplodit dalšího potomka, který se tak stane sestřinou záchranou.

Přijde střih a posun. Na matku, která by za život své dcera dala svůj vlastní, čeká další rána. Nejmladší dítě, doživotní dárce, totiž odmítne pokračovat v procedurách – nechce podstupovat bolestivé operace, chce si samo rozhodovat o svém těle. Nechce být jen nádobou s orgány. A tak vyhledá právníka a všechny své úspory vsadí na žalobu vlastních rodičů.

Není to veselý film. Budete polykat slzy vy i váš partner. Ale donutí vás přemýšlet – o tom, jak vypadá kvalitně prožitý život, o důsledcích lásky bez hranic a o tom, jak nemoc všechno od základu změní. Snímek se nedostal do kin, ale vyšel přímo na DVD.

Chcete pomoci?

Darování kostní dřeně není jediný způsob, jak pomoci pacientům postiženým leukémií. „Je možné darovat i pupečníkovou krev, která svým způsobem nahrazuje kostní dřeň při dárcovství. Odběr je bezbolestný a jednodušší,“ upozorňuje Ing. Jedlička z Kapky naděje. „Žena, které se rozhodne pupečníkovou krev darovat, si musí jen vybrat vhodnou nemocnici. Těch je v současné době asi 42, jejich celý seznam najdete na našich stránkách. Pak vyplní u svého gynekologa příslušný formulář,“ doplňuje ho Petra Dvořáková z Banky pupečníkové krve, „celý proces odběru porod neprodlužuje!“ Pupečníkovou krev nemohou darovat matky rodící císařským řezem a také ženy trpící závažnými dlouhodobými onemocněními. Více informací najdete na www.bpk.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám