Hlavní obsah

Ložnice v zimě: Jak ji připravit a čím vybavit?

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplým dnům bude pomalu konec a na pár měsíců je vystřídají chladné večery a mrazivá rána. Aby se vám dobře spalo a nebudili jste se promrzlí na kost, je třeba udělat v ložnici pár úprav. Jaké to jsou?

Článek

Pohádkové zimy se nejspíš nedočkáme, chladu se ale nevyhneme. Abyste se během následujících měsíců neklepali zimou, nestačí jen pořádně zatopit v kamnech. Jak si ložnici upravit pro co nejlepší spánek?

Základem je správná teplota

Než začnete víc topit, zbavte radiátory veškerého prachu, který by se během topení šířil do vzduchu. U starých typů stačí, když je důkladně otřete navlhčeným hadrem, u nových zvedněte mřížku a prach vysajte. Je samozřejmě nejlepší vyčistit radiátory v celé domácnosti (jak na úklid).

V bytě nemá být přetopeno nikdy a v ložnici to platí dvojnásob. Teplotu se snažte udržovat mezi 17 a 20 °C, tedy o 3–4 °C méně než v jiných pokojích.

Ohřejte se barvami

Na zimu dostatečně vybavte hlavně svou postel. Existují teplejší varianty dek a polštářů, dostupné jsou i matrace s letní a zimní stranou. Pokud nechcete investice navíc, vyměňte alespoň povlečení. To by mělo být savé, prodyšné a hřejivé. Materiál by vám měl být na dotek příjemný, proto si ho před koupí dobře osahejte.

Pocitově vás zahřeje také vhodná barva povlečení. Na zimu se hodí teplejší odstíny, například světle žlutá, oranžová, broskvová nebo korálová.

Foto: Westwing

Pocitově vás zahřeje povlečení v teplých barvách. Vhodná je například letošní barva roku, korálováFoto: Westwing

Flanel pečlivě vybírejte

Nejvhodnější do zimy je flanel. Vyrábí se ze 100% česané bavlny s vysokým vlasem. Je měkký, pružný a příjemný na omak. Jeho největší předností je prodyšnost, savost a vysoká hřejivost.

Před koupí zkontrolujte plošnou hmotnost tkaniny. Její hodnota by měla být minimálně 160 g/m² a pokud není uvedena, pravděpodobně se jedná o nekvalitní kousek a je lepší se mu vyhnout.

Foto: Archiv firmy

Oboustranné flanelové povlečení o rozměrech 70 x 90 cm (polštář) a 140 x 200 cm (přikrývka) stojí 899 Kč, prodává RodinnéBaleníFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Flanelové povlečení o rozměrech 70 x 90 cm (polštář) a 140 x 200 cm (přikrývka) stojí 849 Kč, prodává MKLůžkovinyFoto: Archiv firmy

Bavlněný satén se hodí celý rok

Bavlněný satén se vyrábí z vysoce kvalitní česané bavlněné příze. Má výborné termoregulační vlastnosti, díky kterým vás přes léto ochladí a v zimě zahřeje. Je pevný, měkký, příjemný a hebký na dotek. Pozor, nepleťte si ho s kluzkým a chladným saténem z polyesteru.

Jeho praní je trochu specifické – obraťte ho na rub, zapněte a perte na 40 °C. Vyrábí se také v nežehlivé úpravě.

Foto: Archiv firmy

Smetanové povlečení z bavlněného saténu o rozměrech 70 x 90 cm (polštář) a 140 x 200 cm (přikrývka) stojí 1089 Kč, prodává KvalitexFoto: Archiv firmy

Foto: Archiv firmy

Povlečení z luxusního bavlněného saténu v lahvově zelené o rozměrech 50 x 70 cm (2x polštář) a 200 x 220 cm (přikrývka) s prostěradlem o rozměrech 240 x 260 cm stojí 5909 Kč, prodává BonamiFoto: Archiv firmy

Povlečení z umělých materiálů 

Pokud si nepotrpíte na přírodní materiály a snesete i umělé ze 100% polyesteru, nabídka se vám o několik materiálů rozšiřuje. Nejsou ale příliš prodyšné a mohou vám podráždit kůži. Pokud jim i přesto chcete dát šanci, mohou vás potěšit některé jejich výhody.

  • Mikroplyš - Je antibakteriální, příjemný na omak a bude vás hřát celou noc. Nemusí se žehlit a neztrácí svou barvu, může ale dělat žmolky.
  • Mikroflanel - Díky vysoké hustotě chlupů zahřeje ještě lépe než mikroplyš. Navíc netvoří žmolky, rychle schne a je jemnější.
  • Mikrovlákno - Je jemné, hladké, málo se mačká, snadno schne a nežmolkovatí. Je cenově dostupné, antibakteriální a lze ho využívat celoročně. Zatímco v zimě hřeje, v létě chladí.

Prostěradlo volte podle povlečení

Dobrým materiálem pro prostěradlo je froté (stejně jako pro ručníky). Skvěle hřeje, saje, nemusí se žehlit a je tvarově přizpůsobivé. Kvůli velkým rozdílům ve struktuře se nedoporučuje kombinovat ho s povlečením z damašku, bambusu nebo bavlněného saténu. Může totiž docházet ke tření a poškození jemného povrchu. Místo froté k tomuto povlečení raději volte prostěradlo z flanelu, bavlněného saténu nebo žerzeje.

Dopřejte si čerstvý vzduch

Nezapomeňte také správně větrat. Během zimních měsíců je nejvhodnější krátké a intenzivní větrání. Okno stačí otevřít několikrát denně dokořán jen na pár minut, důležité je především ranní a večerní pětiminutové větrání.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Oranžové froté prostěradlo s rozměry od 90 x 200 cm stojí 259 Kč, prodává ArcadeColor. Světle zelené prostěradlo s rozměry od 90 x 200 cm stojí 349 Kč, prodává 4homeFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Napínací flanelové prostěradlo s rozměry od 90 x 190 cm do 100 x 200 cm stojí 399 Kč, prodává Tchibo. Flanelové prostěradlo s rozměry 140 x 250 cm stojí 225 Kč, prodává JyskFoto: Archiv firem

A jak jste na tom se spaním? Chcete umět usnout do dvou minut? Poradíme.

Reklama

Související témata:

Načítám