Hlavní obsah

Ložnicové války: O těchto 10 věcí se v posteli hádáme nejčastěji!

Foto: thinkstock

Partnery překvapivě trápí v posteli spousta věcí, ne jen chrápání...Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ložnice. Příjemné místo pro odpočinek a lásku, ale občas také válečné území. Ano, v posteli se nejen milujete, ale také tam dochází k řadě neshod. Jaká jsou jejich nejčastější témata?

Článek

Ze studie, do které se zapojilo dva tisíce lidí žijících v partnerském vztahu, vzešlo, že v ložnicích to mezi partnery leckdy pořádně vře. Ukázalo se, že průměrný pár se mezi polštáři hádá celkem 167krát za rok. A důvody? Drobnosti, které ale dokážou člověka vytočit do běla.

Ach ty peřiny

Přemýšlíte, o co se tak hádáte nejčastěji? Napadl vás sex, probírání kázeňských přestupků dětí a podobně? Omyl! Nejčastěji se ložnicové spory týkají peřin, tedy přesněji řečeno jejich „kradení“. Situace, kdy jeden z páru tomu druhému třeba i několikrát za noc stahuje pokrývku, ve spánku si ji přivlastňuje, spokojeně se do ní choulí a druhý se třese zimou, patří, zdá se, k nejstresovějším.

Druhé místo už možná nikoho nepřekvapí. Ano, jde o chrápání. Jeden z deseti párů přiznal, že partnerovo hlučné chrápání se v jejich ložnici řeší zhruba dvakrát týdně. Šokující není asi ani zjištění, že ve více než polovině případů jsou těmi, co chrápáním mučí svůj protějšek, muži.

A jaký problém uhájil bronzovou medaili? Třetím nejčastějším důvodem pro neshody je teplota v ložnici, respektive přílišné vedro.

Foto: thinkstock

Přetahování se o peřinu bývá velký trablFoto: thinkstock

A co dál?

To ale samozřejmě není vše. Dusná atmosféra mezi polštáři vzniká kvůli mnoha dalším věcem. Jakýsi top 10 žebříček toho, o co se hašteříte, vypadá následovně:

  • Bitva o peřiny
  • Chrápání
  • Vedro v ložnici
  • Sexuální aktivita a věta „nemám náladu“
  • Situace, kdy jeden z rodičů pravidelně dovoluje dětem spát v posteli rodičů
  • Utlačování partnera (situace, kdy jeden z páru spí roztažený přes celou postel a druhý se choulí na kraji)
  • Chladno v ložnici
  • Partnerovy ledové nohy
  • Čas, kdy se chodí do ložnice (když jeden již spí a druhý ho svým pozdním příchodem budí)
  • Rozsvícené světlo na čtení (jeden z páru si čte, druhý chce ale spát a světlo ho ruší)
Foto: thinkstock

Jeden chce spát a tmu, druhý si číst a mít zapnutou lampičku. Co teď?Foto: thinkstock

Jsou to drobnosti

Vypadá to úsměvně, ale pravda je taková, že to těm, kterých se to týká, příliš vtipné nepřipadá. Když celou noc strávíte mlaskáním na chrápajícího partnera nebo se křečovitě držíte své deky, jen aby vám nebyla ukradena, cloumá vámi spíš vztek než záchvaty smíchu. V dlouhodobém měřítku pak mohou i tyhle drobné hádky narušit jinak fungující vztah. „Průzkum ale ukázal, že drtivá většina neshod souvisí s návyky, které není zas tak těžké změnit a problém vyřešit,“ říká Claire Haigh z britské sítě hotelů Premier Inn, která průzkum zorganizovala.

Proto se nehádejte a raději zapracujte na různých dohodách a kompromisech, které vám umožní mít z ložnice skutečně jen místo pro spánek a milování.

Tak co? Také se v ložnici hádáte? A chrápe váš partner?

Reklama

Související témata:

Načítám