Hlavní obsah

Lucie Carrasco: módní návrhářka na vozíčku

Foto: Isifa

Lucie Carrasco je úspěšnou a vyhledávanou módní návrhářkouFoto: Isifa

Reklama

Když jí bylo osm měsíců, vyslechli si její rodiče děsivý verdikt. Jejich dcera trpí vážnou genetickou poruchou a nedožije se více než tří let. Ale pak přišly páté narozeniny. Sedmé. Desáté. Letos Lucie Carrasco oslaví třicetiny, a přestože je ochrnutá, stala se úspěšnou módní návrhářkou. Naposledy její šaty oblékla krásná Adriana Sklenaříková.

Článek

Spinální svalová atrofie. Kvůli tomuto onemocnění je Lucie Carrasco celoživotně upoutána na vozíček. Má ochrnuté tělo, a nepohne ani krkem. Spousta lidí by na jejím místě nejspíš rezignovala, Lucie se ale zařekla, že nestráví zbytek svého života, ať už bude jakkoli dlouhý, sebelítostí. Využila své jediné pohyblivé části těla – rukou – a stala se módní návrhářkou.

Její vášeň pro módu se projevila už v nemocnici, kde jako dospívající dívka trávila spoustu času. Aby si ukrátila čas mezi otravnými vyšetřeními, začala malovat návrhy svých vysněných šatů. Brzy si ale uvědomila, že nechce kreslit jen tak do šuplíku, a rozhodla se, že se vrhne na studium módního návrhářství.

Foto: Isifa

Nerezignovala. A zvítězila!Foto: Isifa

Jste na vozíčku? Smůla!

Přestože měla pro tento obor veškeré předpoklady, žádná ze škol ji nepřijala. Důvodem nebyl nedostatek talentu, ale fakt, že je Francouzka se španělskými kořeny na vozíčku. „Bylo to těžké, nebyla jsem odmítnuta jen školami, ale také veřejností. Nikdo nevěřil, že to dokážu. Holka na vozíčku, která navrhuje? To se zkrátka moc nevidí.“ Osmnáctiletá Lucie se ale nenechala zastavit. Pustila se do samostudia a začala vytvářet jeden návrh za druhým.

Foto: Isifa

Lucie Carrasco na své módní přehlídce v CannesFoto: Isifa

Ve dvaceti přišla první přehlídka

Nakonec se ale talentovaná dívka přece jenom dočkala podpory – a ne jen tak ledajaké. O jejím osudu a vášni se doslechl návrhář Christian Lacroix, a tím i další zástupci ze světa módy. Ve svých dvaceti letech se Lucii podařilo uspořádat první módní přehlídku. Ačkoli ve Francii bodovala, jinde o ní příliš slyšet nebylo. Pro mladou návrhářku ale bylo důležité, že může dělat to, co ji baví. Jak sama říká, práce jí pomohla zapomenout na bolest a zdravotní stav.

Foto: Isifa

Jeden z modelů šikovné návrhářkyFoto: Isifa

Její šaty oblékla i Adriana Sklenaříková

Úspěch, který po letech přišel, si Lucie vydobyla stejně tvrdě, jako všechno ve svém životě. „Nikdy jsem neměla, jak se říká, na růžích ustláno, musela jsem překonat hodně překážek, abych se dostala tam, kde jsem,“ píše ve své biografii Plus forte que la maladie (Silnější než nemoc). A za těch několik let opravdu pokročila. Napsala knížku. Vytvořila spoustu nádherných šatů. Dávala rozhovory. A sklízela ovoce za všechnu tu dřinu. Slyšet jste o ní mohli před pár týdny, kdy měla módní přehlídku během filmového festivalu v Cannes. Její šaty si oblékla i topmodelka Adriana Sklenaříková, díky čemuž se návrhářka dostala do širšího povědomí.

Foto: Isifa

Její šaty si oblékla i Adriana SklenaříkováFoto: Isifa

Foto: archiv

Pro návrhářku jsou typické ženské a svůdné modelyFoto: archiv

Foto: archiv

Lucie ze všeho nejraději navrhuje šatyFoto: archiv

Foto: archiv

Ráda pracuje s krajkou a transparentními materiályFoto: archiv

Přestože trpí nevyléčitelnou nemocí, má spoustu plánů do budoucna. „I když jsem si kvůli své nemoci hodně vytrpěla, můj život je plný lásky, smíchu a radosti. Žiji s přítelem, do kterého jsem blázen, mám úžasnou rodinu, skvělé kamarády a baví mě každý nový den," uzavírá statečná Lucie.

Reklama

Související témata:

Načítám