Hlavní obsah

Lupus: Když vám zblázněná imunita vezme šanci na kariéru i zdravé dítě

Foto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Lupus je nemoc, o které se toho zatím moc neví, ale bohužel se více týká ženFoto: Leszek Glasner, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začíná to vyrážkou v obličeji a bolestí kloubů, skončit může poškozením mozku, ale i doporučením vůbec nemít dítě. Lupus je nemocí, o které se moc neví, pozor by si na ni měly dát hlavně mladé ženy.

Článek

Lupus, lidově zvaný vlčí nemoc, je možná pojem, který jste nikdy neslyšeli a mylně ho zaměňujete s lupénkou. I když může začínat kožními obtížemi ve tváři, jeho další průběh není jen estetickou komplikací.

Devět z deseti pacientů tohoto podivného onemocnění jsou ženy, většinou ve věku 20 až 40 let. Zákeřná, obtížně diagnostikovatelná a vzácná – taková je choroba s přesným názvem Systémový lupus erythematodes (SLE). Celosvětově jí trpí kolem pěti milionů lidí, v Česku asi šest až deset tisíc. Je obtížné stanovit, že se jedná právě o lupus, jelikož příznaky jsou velmi různorodé.

Nejčastějšími projevy jsou:

  • velké bolesti a otok kloubů,
  • motýlovité zarudnutí kůže na obličeji,
  • nesnášenlivost slunečního záření,
  • vypadávání vlasů,
  • křeče, bolestivé zduření mízních uzlin,
  • únava, deprese,
  • nechutenství, úbytek na váze.
Foto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Začaly vám enormně padat vlasy? I za tím může stát autoimunitní onemocněníFoto: g-stockstudio, Shutterstock.com

Lupus je autoimunitní onemocnění – to znamená, že imunitní systém „bojuje“ proti vlastním buňkám a tkáním. „SLE je onemocnění, které postihuje řadu orgánů, většinou pozvolna. U menšího počtu nemocných může jít o život ohrožující formu s postižením mnoha orgánů, například ledvin či mozku,“ MUDr. Hana Ciferská, Ph.D. z Revmatologického ústavu v Praze, který patří mezi největší centra léčby systémového lupusu v Česku.

„Zpočátku se mohou objevit nespecifické příznaky, jako je únava, nechutenství, či zvýšená citlivost kůže na slunce, ale pokud se objeví typický motýlovitý ekzantém – vyrážka pokrývající líce a kořen nosu, bolesti a otoky kloubů, je vhodné vyhledat specialistu,“ vysvětluje lékařka.

„Přesná příčina lupusu není dosud plně objasněna, předpokládá se však, že se na vzniku onemocnění podílí například poruchy imunitního systému, dědičnost, zevní prostředí, ale i hormonální vlivy. Právě ty mohou vysvětlit vyšší výskyt této nemoci u žen,“ říká Hana Ciferská.

Projevy lupusu se mohou s vývojem onemocnění měnit, velmi často se období vzplanutí onemocnění střídají s obdobími, kdy je onemocnění méně aktivní (takzvaná remise). „Hlavním cílem léčby je nemoc kontrolovat, zachovávat co nejdéle období remise a snížit tak riziko vzniku komplikací,“ shrnuje prof. MUDr. Jiří Vencovský, DrSc., předseda České revmatologické společnosti.

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Svědění je nepříjemným projevem lupusuFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

S lupusem, ale bez dětí

V minulosti se těhotenství pacientkám nedoporučovalo, jelikož většina případů byla velmi riziková (nemožnost otěhotnět, komplikované těhotenství, samovolný potrat a podobně). Díky lékům, které přišly na trh v posledních letech, zejména pak moderní biologické léčbě, se však prognóza zlepšuje.

„Je ale nezbytně nutné dodržení několika podmínek, mezi které patří co nejdelší klidové období nemoci či jeho velmi nízká aktivita spojená s důsledným plánovaním rodičovství. Péče o pacientku a dítě musí být týmovou spoluprací revmatologa, gynekologa, neonatologa a dalších specialistů,“ vysvětluje Hana Ciferská.

Má se pacientka obávat přenosu nemoci na své dítě? „U dítěte může být přítomno celé spektrum příznaků, mezi nejčastější patří kožní projevy a laboratorní abnormality. Tyto projevy však odeznívají. Mezi vzácné, ale závažné projevy novorozeneckého lupusu patří i postižení srdce se vznikem poruch převodního systému – blokáda převodu vzruchu mezi srdeční síní a komorou. Naštěstí postižení srdce lze zjistit již před narozením dítěte a tím umožnit zajištění specializované kardiologické péče,“ dodává Hana Ciferská.

Slyšeli jste již o této vzácné nemoci?

Načítám