Hlavní obsah

Magické tradice: Jak ozdobit stromeček, abyste byli šťastnější?

Foto: Profimedia

Klasické zdobení stromku můžete doplnit i pohanskou symbolikou. Kdoví, třeba budete i kouzlit!Foto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo zdobí vánoční stromek baňkami, další třeba perníčky. Vánoční stromek lze ale nazdobit i magicky, tak, aby ozdoby něco znamenaly a přinášely vám do dalšího roku štěstí, lásku a pohodu.

Článek

Zdobení vánočního stromku byste neměli brát na lehkou váhu, protože právě na Štědrý den je vesmír velmi citlivý a vy můžete svou domácnost vyslat na další rok novým směrem. Jak na to?

Stromek jako na Yule

Už v pohanských dobách se zdobil stromek, ne při příležitosti Vánoc, ale na svátek Yule. Byl symbolem života – šťastného a naplněného. Stromky se zdobily hlavně zavěšenými hořícími svíčkami. Ty podle jedné tradice představovaly přání, která lidé do dalšího roku měli. Podle jiné byla každá svíčka vzpomínkou na někoho zemřelého.

I tradice dávání dárků začíná tehdy. Na stromky byly věšeny malé dárečky – jablka, ořechy nebo vyřezávané drobnosti – které měly funkci oběti bohům. Ti pak byli do dalšího roku dané rodině více nakloněni.

Kromě malých obětin se stromky také zdobily buď kousky papíru, na které byly namalovány věci, který si člověk do dalšího roku přeje, nebo dokonce miniaturkami vyrobenými ze dřeva a dalších materiálů. Tady se můžete inspirovat – zavěste na stromek nějakou drobnost, která bude symbolizovat vaše přání, vlastnoručně vyrobené ozdoby jsou nejpůsobivější.

Foto: Profimedia

Zvonek prý dokáže přivolat dobré duchyFoto: Profimedia

Ozdoby s magickou mocí

I k obyčejným ozdobám se původně vázaly nejrůznější pověsti a tradice. Rozhodně byste neměli zapomenout na stromek pověsit malé zvonečky nebo rolničky. Ty totiž svým zvukem přivolávají dobré duchy z okolí, kteří pak budou stát na vaší straně.

Ozdobte stromek i dekoracemi, které připomínají Měsíc, Slunce a hvězdy. Tato trojice představuje naději a nový život a také propojí vaši duši s celým vesmírem, harmonizuje ji a dodá potřebný klid pro nadcházející období. Navíc je tu runa Hagalaz, která se v některých runových abecedách, futharcích, zapisuje jako šesticípá hvězda. Hagalaz sice není runou přímo šťastnou, spíše naopak, používá se ale také jako symbol smíření a vyrovnanosti s osudem, což by stromek měl též naznačit.

Pokud máte rádi zvířecí symboly, volte ptáčky – konkrétně drozda a střízlíka. Ten první je symbolem Dubového a ten druhý Cesmínového krále, každý z nich vládne jedné polovině roku, a vy tak budete mít stromek požehnaný oběma.

Barevné ladění

I barvy na stromku jsou důležité – a pokud nic jiného, měli byste si ohlídat alespoň ty. Tradiční stříbrná a zlatá udávají základní tón stromku. Pokud zvolíte zlatou, prosíte tím vlastně o hojnost a materiální bohatství. Stříbrná barva pak ukazuje spíše na touhu po lásce a posiluje naději a pevnou víru. Volte tedy opatrně.

Foto: Profimedia

Zlatá barva vám třeba přivolá bohatstvíFoto: Profimedia

Na dalších barvách však také záleží. Červené ozdoby podporují volání po lásce a vášni, naznačují, že chcete do života pozvat více dobrodružství a akce, že vám přijde příliš poklidný a nudný. Růžová jak už to bývá, naznačuje někdy až kýčovou romantiku, touhu po velkých gestech a obdivu.

Pokud zvolíte ozdoby modré, připravte se na to, že váš stromek vysílá energii o něco chladnější a rezervovanější, ale také tím vesmír poprosíte o větší vnímavost a všímavost skrz naskrz celou rodinou. Možná modré ozdoby doplňte žlutými, ty totiž symbolizují štěstí, veselí, radost a komunikaci, a to je to, co v životě chce téměř každý.

Oblíbené jsou i ozdoby fialové, po těch sáhněte, pokud se v dalším roce chcete více rozvíjet hlavně po duchovní stránce, cítíte, že jste na nějaké křižovatce a chcete se z ní pohnout.

Bílé, sněhové ozdoby přinesou do vašeho života čistotu a nové začátky, urovnají křivdy a odhalí nepravdy. A ačkoli se na stromcích příliš nevidí ozdoby zelené, neměli byste je zavrhovat, protože právě ty vám do domácnosti vnesou klid a pohodu.

Stromek by měl ale především vyhovovat vám. Jak ho letos ozdobíte?

Reklama

Načítám