Hlavní obsah

Makáte při zumbě, ale nehubnete? Víme proč!

Foto: thinkstock

Dá se při tancování zumby zhubnout, nebo ne?Foto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrazily jste na zumbu v domnění, že by vám mohla pomoci trochu zhubnout. Jenže už na ni chodíte nějaký ten pátek, a stále se nic neděje! Proč je tedy místo očekávaných kil dole kde nic tu nic? Víme to!

Článek

„Vůbec se neboj! Je to jako na party – prostě jen tancuješ, žádné činky nebo jiná otrava,“ láká vás na vaši první lekci zumby kamarádka. Úplně se do ní zbláznila, a teď se snaží zatáhnout do toho i vás. „Konečně proč ne?!“ říkáte si v naději, že pak bude navíc spokojené i vaše svědomí. Přece jen byste pro sebe něco dělat měly...

Vzhůru na to! Ale...

Otázkou je, co od zumby čekáte. Rozhodně je to skvělá zábava. Ale kila dole? „Na to nelze jednoznačně odpovědět,“ říká nutriční terapeutka Nikola Hanyšová. „Zda budete po zumbě hubnout, či nikoli, není totiž jen v samotném pohybu, ale především v celkovém životním stylu a stravování,“ doplňuje. Každopádně každý pohyb přispěje ke zvýšení fyzického výdaje, ke zlepšení nálady i kondice. A to není zanedbatelný fakt, co myslíte?

Kdy na vás konečně zabere?

O tom, že je zumba dynamický pohyb, při němž se zapotíte, není potřeba pochybovat. Zákonitě by vám tedy pocení mělo přinášet i spalování kalorií... Nebo ne? „Může to být velmi hrubý ukazatel – někdo se zapotí i u zavazování tkaniček, a také hned nespaluje tuky,“ upozorňuje Nikola Hanyšová. Takže to, že propotíte triko, nemusí znamenat, že i hubnete. „Kombinace tanečních a aerobních prvků je určitě skvělou variantou, jak rozhýbat tělo, ale její nevýhodou může být skutečnost, že každý blok trvá několik minut a po něm následuje několikaminutová pauza, což pro cvičence znamená, že se těžko po celou dobu cvičení udrží v tolik potřebné aerobní zóně, díky níž spaluje kalorie," doplňuje Petra Jandová z Holmes Place.

Foto: Thinkstock

Máte-li nadváhu, poskokům se vyhněte!Foto: Thinkstock

Ani málo, ani moc: jak to poznat?

„Pro spalování tuků jeu většiny lidí ideální maximálně 160 tepů za minutu.“ Těch 160 je podle Nikoly Hanyšové údaj vyhovující dvacetileté slečně zvyklé cvičit, a osobám starším a s horší kondicí by rozhodně stačila tepová frekvence nižší. Ke sledování tepové frekvence si můžete v některých fitcentrech zapůjčit či pořídit sporttester. „Problém zumby však je v tom, že se tepová frekvence obvykle pohybuje i na hodnotách kolem 200, což je sice skvělé na zvýšení kondice, ale ne k intenzivnímu spalování tuků,“ dodává nutriční terapeutka.

Tip redakce: Podívejte se na naše videoo alpinningu, ten v dané intenzitě probíhá po většinu doby lekce. Stejně tak je to i při hubnutí teplem a tlakem.

Zpočátku krátce, později celou lekci

Podle Nikoly Hanyšové jde o to, aby cvičení bylo efektivní. Proto je potřeba dodržet nejen správnou intenzitu, ale i dobu trvání. „Vhodnádélka a frekvence aerobního cvičení je u začátečníka 3x týdně půl hodiny, u zdatného člověka 4x až 5x 40–60 minut za týden. Přičemž 5x by mělo být maximum, jelikož je nutné nechat tělu prostor i pro regeneraci,“ doplňuje odbornice.

Není zkrátka pro všechny

Že se nechcete zumby vzdát, protože vás baví? Jak tedy zařídit to, aby vám i pomohla zhubnout? „Víc než cokoli jiného je potřeba ohlídat, aby zumba byla nejen hubnoucím, ale především bezpečným sportem,“ upozorňuje Nikola Hanyšová. Pro člověka bez kondice a pohybových zkušeností, navíc ještě třeba s nadváhou je velmi důležité, aby dbal na správnost provedení kroků. Před samotným tančením je proto dobré se krátce zahřát a protáhnout, stejně tak i na konci lekce.

„U lidí s nadváhou či nízkou fyzickou zdatností by cvičení nemělo obsahovat  příliš mnoho poskoků, ale naopak kroky, které šetří klouby,“ říká instruktorka Tereza Hrušková. Stejně tak příliš mnoho rotací trupu, mnoho „divokých" pohybů, může u netrénované osoby zapříčinit úraz či poškození.

Podtrženo, sečteno: Trápí-li vás kila navíc, při zumbě si dejte pozor na příliš vysoký tepsamotná lekce by vás neměla příliš vyčerpávat. Poznáte to i také podle toho, že nevypleníte hlady ledničku se zrmzlinou nebo spíž s čokoládou. Vždycky je ale lepší dělat něco než nic. Co vy na to?

Reklama

Načítám