Hlavní obsah

Malé chyby, které napáchají velké škody. V líčení!

Foto: thinkstock

Pozor na to, aby vám líčení spíš neuškodilo!Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvářenka nanesená přímo na jablíčka, třpytivé stíny na očích nebo zdánlivě nevinná spodní linka. I malé chybičky mohou napáchat velké škody. Které beauty omyly vám zbytečně přidají na letech?

Článek

V předchozím článku Chyby v líčení, které vás zbytečně dělají starší! jsme vám naservírovali prvních sedm průšvihů, které vám mohou stát v cestě za dokonalým líčením. Zatímco v prvním díle jsme se zaměřili na výběr make-upu, korektoru a varovali vás před přílišným pudrováním, dnes se zaměříme na líčení očí, tváří i rtů.

Průšvih č. 8: Trable s tvářenkou

Zní to jako maličkost, roky vám ale může (naštěstí jen zdánlivě :-)) přidat i špatně nasměrovaná tvářenka. Známá poučka říká, že se máte usmát a barvu nanášet na jablíčka. Tahle metoda ale u zralejší pleti nefunguje. „Tvářenka na jablíčkách vypadá dobře do chvíle, než se přestanete smát. Poté poklesne dolů a může zdůraznit povislou kůži,“ varuje vizážistka Alena Slavíčková a přidává správný způsob líčení: „Začněte na lícní kosti kousek za jablíčkem a tahem jeďte po lícní kosti směrem ven k uchu.“

Foto: thinkstock

Tvářenka pouze na jablíčka? Ano, ale jen když ještě nemáte v obličeji žádnou povislou kůžiFoto: thinkstock

Průšvih č. 9: Nepřirozeně tenké obočí

Buďte shovívavé a nenuťte vaši pinzetu pracovat déle, než je nutné. „Příliš vytrhané obočí na mladším věku rozhodně nepřidá,“ varuje vizážista Pavel Bauer. Držte se přirozeného tvaru a vytrhejte jen přebytečné chloupky.

Máte-li problémy s prořídlým obočím, poptejte se v lékárně po ricinovém oleji nebo zkuste speciální gely pro hustější obočí. Pomoci si můžete také malým trikem: „Obočí můžete dokreslit čárečkami, které vytvoříte ostře ořezanou tužkou na obočí nebo hnědým stínem bez perleti. Pomozte si šikmo seříznutým štětečkem s krátkým, ostřejším vlasem,“ radí vizážistka značky Dermacol Jarmila Zedníková.

Průšvih č. 10: Přelíčené oči

Zatímco v mladším věku vám projde téměř každý experiment, dámy v pokročilém věku si příliš výrazným líčením spíše uškodí. „Se silně přelíčenýma očima se setkávám často. Tvrdé líčení dělá dámy zbytečně staršími. Umět citlivě zvolit odstíny je mnohem důležitější než znalost módních trendů,“ upozorňuje ambasadorka značky Artdeco Dana Kotková.

Foto: thinkstock

Přelíčené oči vás opticky zestarší o několik letFoto: thinkstock

Průšvih č. 11: Třpytivé stíny

Uškodit vám mohou i oblíbené blýskavé stíny. „Třpytivé stíny vytáhnou každou vrásku, spousta žen chce oči prozářit, ale v případě starší pleti to není úplně vhodné,“ varuje vizážistka značky Estée Lauder Kateřina Kymlová.

Pozor si dejte i na některé odstíny očních stínů. „Pokud se zvolí špatně, mohou budit dojem únavy i podráždění,“ říká vizážista Pavel Bauer. Kritické jsou zejména odstíny do fialova nebo ty s růžovým či načervenalým podtónem.

Co se týče samotných stínů, vizážistka značky Maybelline New York Margita Skřenková nedá dopustit na suché matné (!) stíny, nebo naopak na ty kvalitní mastné. „Ty totiž zaschnou a nevniknou do vrásek.“

Průšvih č. 12: Spodní linka

Trápí vás kruhy pod očima nebo se vám v téhle oblasti rýsují vrásky? Vyhněte se dalšímu nepříteli – spodním linkám. „Pokud linky nanesete na spodní víčko, zbytečně tak na problematické místo upozorníte,“ vysvětluje Alena Slavíčková. Opatrně pracujte i řasenkou, spodní řasy pročísněte jen jednou!

Průšvih č. 13: Příliš perfektní konturka

Používáte konturovací tužku na rty a svědomitě ji dotahuje až do konce? Děláte dobře! Pokud tedy nemáte věkem ochablé koutky. „V takovém případě byste precizním dotažením jen zbytečně upozornily na zamračený výraz. Konturovací tužku proto nedotahujte až do samých koutků rtů,“ říká vizážista Pavel Bauer.

Foto: thinkstock

Konturovací tužku vždy zvolte v přesném odstínu rtěnky, pokud ji nemáte, tak v barvě vašich rtůFoto: thinkstock

Průšvih č. 14: Tmavá konturka

Konturovací tužka, která je tmavší než vaše rtěnka? Přičtěte si dalších pár let. „Ano, i tohle dodnes vídám na některých ženách. Nemůžete-li sehnat konturovací tužku v přesném odstínu rtěnky či lesku, zvolte jednoduše tu v barvě rtů,“ doporučuje vizážistka Jarmila Zedníková.

Průšvih č. 15: Nevhodné rtěnky a lesky

S přibývajícím věkem volte opatrně i jednotlivé odstíny rtěnek. „Ty ve studených a světle fialových tónech s velkou dávkou perletě mohou působit až mrtvolně,“ varuje Pavel Bauer. Příliš výrazným a perleťovým rtěnkám obecně se doporučuje vyhnout i vizážistka Margita Skřenková. Ideální ale nejsou ani lesky na rty: „ Když už je chcete použít, vklepněte je jen do středu rtů,“ říká Margita. Od určitého věku s leskem zkrátka šetřete na všech frontách!

A jak se líčíte vy?

Načítám