Hlavní obsah

Maminky, těšte se na více peněz!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Maminky si finančně polepšíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Pokud odcházíte na mateřskou dovolenou po Novém roce, máte štěstí. Budou se vás týkat novinky, které přináší nový zákon o nemocenském pojištění. Znamená to především vyšší peněžitou pomoc v mateřství a možnost, že již od šesti týdnů může o vašeho mrňouska pečovat jeho otec.

Článek

Zatímco dosud jste v období 28 týdnů mateřské dovolené mohla pobírat maximálně 14 370 Kč měsíčně,  od ledna to bude až 28 890 Kč. Na takto vysoké dávky dosáhne žena, jejíž příjem činí nejméně 70 000 Kč hrubého. Nově se totiž do výše mateřské více promítá předchozí výdělek matky, z něhož platila nemocenské pojištění.

A ještě jedna důležitá novinka: Zatímco dříve mohl otec střídat matku v péči o dítě až na tzv. rodičovské dovolené, tedy zhruba po šesti měsících věku dítěte, nyní je to možné hned po šestinedělí.

Výrazné zvýšení mateřské

Dvaatřicetiletá Martina je manažerkou kosmetické firmy. Nyní je na rodičovské dovolené s dvouletou dcerkou, v lednu očekává narození druhého dítěte. Její příjem před nástupem na mateřskou dovolenou činil 40 000 Kč. Peněžitá pomoc v mateřství u prvního dítěte dosáhla tehdy stanovené maximální výše, tedy 14 370 Kč. U druhého dítěte si Martina výrazně polepší. Protože se zvyšuje hranice příjmu, z něhož se peněžitá pomoc v mateřství vypočítává, bude Martina tentokrát pobírat 22 350 Kč měsíčně.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pracujte, dávky bude pobírat otecFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Polepší si každá maminka

Vlaďka je svobodná maminka očekávající své první dítě a mívá každý měsíc kolem 20 000 Kč hrubého. Nečekala proto, že by mohla brát více než 12 750 Kč, které uvádějí tabulky pro letošní rok. I ona však bude mile překvapena. Zvyšuje se totiž procento, podle kterého se dávka z denního vyměřovacího základu vypočítává, a to ze 69 na 70 procent. Díky tomu stoupne Vlaďce peněžitá pomoc v mateřství o 1080 Kč na 13 830 Kč. A to pro svobodnou maminku znamená příjemné přilepšení.

Mateřskou může pobírat i otec

Martině se v únoru narodí první dítě. Je zaměstnána ve vrcholovém managamentu nadnárodní firmy. Práce ji baví, je velmi dobře placená a nechtěla by o ni přijít. Slíbila proto, že se vrátí co nejdříve. Nový zákon o nemocenském pojištění jí to umožňuje. Zůstane doma tři měsíce - měsíc před porodem a dva měsíce po porodu. Poté přeruší čerpání peněžité pomoci v mateřství, protože péči o miminko převezme její partner. Dnem, kdy jí bude zastavena výplata dávky, začne se tato dávka vyplácet otci dítěte z jeho nemocenského pojištění. Manžel vzhledem k tomu, že jeho hrubý příjem činí 35 000 Kč a že řádně platí nemocenské pojištění, bude pobírat peněžitou pomoc v mateřství ve výši 21 120 Kč. K tomu mu bude stát hradit sociální a zdravotní pojištění. Jenom to kojení budou muset nějak vyřešit.

Plaťte si nemocenskou

Výše uvedené příklady platí za předpokladu, že si v rámci odvodů na sociální pojištění platíte i pojištění nemocenské. Pokud jste zaměstnanci, pak tuto podmínku splňujete. Drobné podnikatelky si však často nemocenské neplatí, není to totiž povinné. Pak ale nastanou situace, kdy litují. Místo výše zmíněné peněžité pomoci v mateřství dostávají pouze rodičovský příspěvek ve výši 7600 Kč. A to je škoda.

Reklama

Související témata:

Načítám