Hlavní obsah

Manuál, jak mluvit s chlapem. Aby vám rozuměl!

Foto: Thinkstock

Muži mají opravdu jakýsi svůj vlastní jazyk. Naučte se ho, a uvidíte, jak vám bude partner najednou skvěle rozumětFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte pocit, že váš muž vůbec nechápe, co mu říkáte? Možná nejste daleko od pravdy. Muži a ženy skutečně mluví rozdílným jazykem. Přitom stačí osvojit si pár pravidel a rázem si budete skvěle rozumět.

Článek

Většina partnerských problémů pramení z neschopnosti spolu správně komunikovat. „Většinou je opravdu chyba na straně ženy, my míváme problém komunikovat,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

Nejčastější chyby

Vesměs jde o špatné komunikační návyky, kterých je potřeba se zbavit. Mezi nejčastější obecné chyby patří následující:

  • Špatné načasování – Ženy jsou expertky na výběr naprosto nevhodného okamžiku pro řešení nějaké zásadní věci. Vrhají se na muže vteřinu po jejich příchodu z práce, při práci a podobně.
  • Příliš mnoho emocí – Ženy se nedokážou ovládat, mít své emoce na uzdě. „Muži neumí s takovou ženou jednat, raději volí ústup,“ vysvětluje Lenka Černá.
  • Manipulační techniky – Bohužel ženy své partnery dost často emočně vydírají (pláčou, vyhrožují a stanovují nejrůznější ultimáta) a s tím pánové opět neumí zacházet.
  • Neschopnost naslouchat – Na jedné straně chtějí ženy znát mužův názor, na druhé straně ho ale nenechají v klidu domluvit, skáčou mu do řeči, přerušují ho, případně rovnou mu ho vyvrací.
Foto: Thinkstock

Nejdřív je dobré zbavit se typicky ženských komunikačních zlozvykůFoto: Thinkstock

Naučte se s muži mluvit

Podle britské koučky partnerských vztahů Julie-Anne Saphiro existuje jakási „mužština“, jazyk kterým muži mluví a kterému jsou schopni rozumět. A ženám by prý stačilo osvojit si pár základních pravidel. Zkusíte to?

  • Muži nezvládají více věcí najednou – Nemluvte na muže, když se věnuje nějaké činnosti. Nebude vás vnímat a vy si to budete brát osobně. „Přitom to neznamená, že by se o vás nezajímal, muži ale nezvládají více činností najednou. Počkejte, až skončí a bude schopen vám věnovat pozornost,“ radí Julie-Anne Saphiro.
  • Pravidlo 30 sekund – Když se partnera na něco zeptáte, dejte mu zhruba půl minuty na odpověď. To, že mlčí, neznamená, že vás neposlouchá. Zatímco ženy většinou odpovědi sypou tak, jak jim přicházejí na mysl, včetně emocí a úvah, muži si potřebují nejdříve vyhodnotit informace, kterých se jim dostalo, a pak přijdou s jasnou odpovědí. Během třiceti vteřin, kdy on mlčí, mlčte také. Nechte ho přemýšlet, nesnažte se ho urychlit, nepřidávejte žádná nová fakta.
  • Není to kritika, chce vám pomoct – Tohle zná asi každá žena. Právě jste partnerovi popsala, jak děsný den jste měla, a on vám začal radit, kde jste udělala chybu a jak byste ji měla napravit. A vás to rozčílí, nešlo vám o kritiku, jen jste potřebovala, aby vás vyslechl. „Jenže muži jsou z principu řešitelé problémů. Necítí to jako kritiku, je to jejich způsob, jak se vám snaží pomoci. Vidí, že jste smutná, a chtějí vás zase vidět usměvavou,“ vysvětluje Julie-Anne Saphiro.
  • Nezahlcujte muže detaily – Ženy se v běžném životě zaměřují na detaily, umí si jich všímat a vstřebávat je. Muži ne, ti jdou vždy rovnou k jádru věci. „Takže když partnerovi začnete v detailech líčit svůj den, brzy ztratíte jeho pozornost. Proto se při řeči s ním snažte být stručné a jasné,“ dodává Julie-Anne Saphiro.
  • Mluvte jasně – Poslední věc, na kterou myslete snad i v noci. Muži nejsou jasnovidci! Když něco chcete, řekněte to. Když vás něco trápí, opět mu to sdělte! „Muži jsou geneticky naprogramovaní k tomu, aby činili ženu šťastnou, aby jí poskytovali pocit bezpečí a pohody. Ale aby to dokázali, musí vědět, co přesně jí úsměv na tváři vykouzlí,“ dodává Julie-Anne Saphiro.

Co myslíte, něco na tom asi bude, že?

Reklama

Načítám