Hlavní obsah

Manuál pro domácí pěstování bylinek: Které se hodí na vaření i na grilování?

Foto: Bonami

Pěstování bylinek je zábava i pro děti, stačí si jen vybrat vhodné květináče a rostlinkám věnovat trochu péčeFoto: Bonami

Reklama

Proč stále chodit do obchodu pro čerstvé bylinky, když si je můžete vypěstovat sami, a navíc v lepší kvalitě? Není to složité – nakupte vitální a vzrůstnější sazenice a pusťte se do toho.

Článek

Většina bylinek vyžaduje plné slunce a sušší zeminu. Ale i když jsou váš balkon nebo okno orientované na sever, i tady se dá leccos vypěstovat. Například máta, jež má naopak raději polostín a vlhčí substrát, nebo pažitka, petržel i meduňka.

Kam s nimi

Máte-li více místa, můžete dát do každého květináče asi o průměru 15 cm jednu rostlinku a vytvořit si mini zahrádku. A když prostor není, vysaďte několik druhů do jedné nádoby. Jen si předem zjistěte, jak moc se bylinky rozrůstají.

„Rozlišujeme druhy trsnaté, rostoucí do výšky, a odnožující, které potřebují více místa do stran. Mezi trsnaté patří například libeček, pažitka, petrželka, tymián, rozmarýn, typickou představitelkou odnožujících je máta a také meduňka, a přechod mezi trsem a odnožemi představuje oregano,“ uvádí Lenka Hafnerová, odborná konzultantka Zahradnictví Jelínek.

Foto: Hornbach

Bylinkové zákoutí vypadá půvabně, a navíc máte zelené koření doslova po ruceFoto: Hornbach

Foto: Zahradnictví Jelínek

Česneková tráva je cibulovina, která snese celoroční pěstování v bytě, ale v létě ji můžete dát ven, to jí jedině prospějeFoto: Zahradnictví Jelínek

Půjdou k sobě?

Do truhlíku pro vaření vysaďte například petrželku, pažitku, libeček, oregano a smil italský, kterému se říká maggi. Když chcete mít rovnou bouquet garni neboli svazek bylinek vhodný při přípravě vývarů, polévek a omáček, sesaďte k sobě tymián, šalvěj, levanduli, rozmarýn a majoránku, a zvlášť pěstujte vavřín (tomu vadí příliš suchý vzduch, typický pro mnoho bytů). A pokud rádi grilujete, pořiďte si truhlík s rozmarýnem, šalvějí, tymiánem a oreganem.

Foto: FTV Prima - Gondící s.r.o.

Velikost nádoby volte podle toho, co v ní chcete pěstovat. Do truhlíku o délce asi 30 cm se vejdou 3 slaběji rostoucí (jako jsou pažitka, kopr, petržel, tymián, česneková tráva…), do nádoby o délce zhruba 60 cm vysaďte 4 bujněji rostoucí (oregano, šalvěj, libeček, smil italský…)Foto: FTV Prima - Gondící s.r.o.

Foto: Plastia

I levanduli můžete využít při grilování, zejména drůbežího masa. Dobře se kombinuje s rozmarýnem nebo jí rozmarýn nahraďteFoto: Plastia

A co ještě

Pěstovat můžete samozřejmě i oblíbenou bazalku, která je pro truhlík jako stvořená a hodí se na italskou kuchyni. Nebo estragon (tip pro milovníky pečených mas), stévii (sladidlo přírodního původu), čínskou hořčici pro její pikantní chuť (oficiálně patří mezi listovou zeleninu), případně třeba wasabi – z něj využijete jak mladé lístky, tak oddenek.

Foto: Volmary

Stévii Sweety využijete jako přírodní sladidlo, ochutí nápoje i dezertyFoto: Volmary

Foto: Moravoseed

Tymián se rovněž hodí při grilování, například ryb a zeleninyFoto: Moravoseed

Chcete něco extra?

Některé bylinky se pěstují v kultivarech (odrůdách) s nejrůznějšími vůněmi. „Nejvíce druhů najdete u máty, jež může být například čokoládová, jahodová, banánová, pomerančová, mandarinková. Z nich vytvoříte celý truhlík a vypěstujete si rostlinky vhodné na koktejly a přípravu sladkostí,“ říká Lenka Hafnerová. Zajímavostí je třeba i skořicová bazalka, ananasová šalvěj nebo pelyněk s vůní coca-coly.

Foto: Zahradnictví Jelínek

Ananasovou šalvěj můžete přes zimu pěstovat jako pokojovou rostlinu a od května ji dejte ven na balkonFoto: Zahradnictví Jelínek

Foto: Zahradnictví Krulichovi

Pelyněk s vůní coca-coly zaujme nejen děti a používá se při přípravě sladkých i slaných pokrmůFoto: Zahradnictví Krulichovi

Foto: Zahradnictví Jelínek

Milovníci máty můžou jásat – prodává se mnoho druhů s různou vůní, že vám na to ani jeden truhlík nestačí. Na foto (zleva): máta čokoládová a jahodováFoto: Zahradnictví Jelínek

Kupte si velké sazenice

Ještě v květnu lze některé bylinky vysít, ale kromě řeřichy, kterou můžete sklízet třeba za týden, si u těch dalších počkáte asi měsíc. To platí i pro bazalku nebo kopr. Pokud chcete bylinky sklízet téměř okamžitě, pak si v zahradnictvích kupte pěkně narostlé třeba i 20 cm vysoké sazenice. A také speciální substrát přímo na bylinky, a pak nemusíte řešit, zda máte dobře propustnou, pískem dostatečně provzdušněnou zeminu.

Foto: Volmary

Kdo si oblíbil asijskou kuchyni, tomu by doma neměla chybět citronová tráva Tasty LemonFoto: Volmary

Foto: FTV Prima - Gondíci s.r.o.

Na foto vpravo vidíte smil italský, který se pěstuje jako bylinkové koření, ochutí polévky, ale i rýži, masité či zeleninové pokrmyFoto: FTV Prima - Gondíci s.r.o.

Jak se o ně postarat?

Už jsme říkali, že většina bylinek má raději sušší půdu (zálivku za vás nejlépe pohlídá samozavlažovací truhlík) a přímé sluneční paprsky, ale vždy si předem zjistěte konkrétní nároky jednotlivých rostlin.

Když s nimi pak nechcete mít moc práce, pěstujte je od jara do kraje podzimu a příští rok si pořiďte nové. „Anebo si v září kupte na okamžitou spotřebu bylinky, jež zahradníci napěstovali přes sezonu právě pro podzimní použití,“ nabízí tip Lenka Hafnerová.

Foto: Volmary

Francouzský estragon Pfefferkorn nabízí aromatickou anýzovou vůniFoto: Volmary

Foto: Plastia

Samozavlažovací květináče, jako například Rosmarin, usnadní práci každému – začátečníkům i pokročilýmFoto: Plastia

A co sklizeň?

Někdo radí seřezávat bylinky skoro až u zeminy, jiný doporučuje ponechat pár centimetrů zeleně nad zemí. Tak co je nejlepší? „Ano, mátu seřízněte až u země, ale jinak obecně platí, že lepší je seřezávat jednu třetinu až jednu polovinu rostliny.

Anebo zaštipujte – odlamujte vrchní část mladých větviček s lístky. Rostlinka pak lépe větví a tvoří kompaktní úhledný trs. Čili tím, že bylinku používáte, ji vlastně udržujete v pěkném tvaru,“ připomíná Lenka Hafnerová.

Užijte si jaro s bylinkami!

Foto: FTV Prima – Gondíci s.r.o.

Meduňka uklidní vaše nervy i trávicí systém. V kuchyni se používá do salátů, sladkých i slaných, dále při přípravě ryb, drůbeže, omáček a podobněFoto: FTV Prima – Gondíci s.r.o.

Foto: Hornbach

Některé bylinky lze přezimovat, nejlépe v chladné a světlé místnosti, s omezenou zálivkou. To platí například pro mátu, meduňku či oregan (ty předem seřízněte), tymián a rozmarýn (tyto neseřezávejte), kdežto třeba bazalku nebo petrželku si příští rok pořiďte nové. Na foto (zleva): máta, tymián, bazalka (vzadu), petrželka, pažitkaFoto: Hornbach

Foto: Archiv firem

Bylinky potřebují pravidelnou péči. S těmito pomocníky ji zvládnete hravěFoto: Archiv firem

A jaké aromatické rostliny nesmí chybět u vás doma?

Reklama

Načítám