Hlavní obsah

Manuál pro úklid dětského pokoje: Jak moc čistit plyšáky nebo stavebnice?

Foto: thinkstock

Jak správně uklidit v dětském pokoji? Dočista, ale šetřit saponáty!Foto: thinkstock

Reklama

Aktualizováno

Když se pustíte do gruntování bytu, neznáte bratra a neunikne vám žádná nečistota. Víte ale, jak správně pečovat o dětský pokoj a hračky? Je vůbec třeba nějaká speciální péče, nebo stačí jen běžný úklid?

Článek

Kateřina uklízí průběžně celý týden a jednou za čtrnáct dnů si „dá“ generální úklid. Většinou zbytek rodiny vyžene ven, aby se jí při gruntování doma nepletl, a jede místnost po místnosti.

„Jsem na pořádek trochu přísnější a mám ráda, když se všechno leskne. A i když mi rodina nadává, že je to doma cítit, sem tam všechno vezmu i dezinfekcí,“ popisuje úklidová maniačka Kateřina s tím, že i když děti, kterým jsou dva a čtyři, vede k tomu, aby si po sobě uklízely, stejně jejich „království“ věnuje velkou péči. „Starší dcera je alergička, a tak sice v pokojíčku nemá koberce nebo záclony, ale stejně je tam pořád dost míst, kde se prach zachytí,“ poznamenává starostlivá maminka.

Jak tedy na co

Dítě by bez debat mělo žít v čistotě a pořádku a na hračkách často ulpí nečistoty. I v případě úklidu dětských pokojů byste se ale měli řídit heslem, že se nic nemá přehánět. Jak ideálně a s rozumem udržet hračky a celý pokojík v čistotě?

Plyšáci – Znáte to sami. Potomek si oblíbí jednoho plyšáka a bez něj nedá ani ránu. Jeho látkový kamarád ale čelí mnoha pádům na zem, může být upatlaný z pískoviště nebo třeba od svačiny.

Jeho i ostatní méně oblíbené plyšové hračky sem tam vyperte, drží se v nich i prach. Ideálně je strčte do pračky, pokud se rozhodnete pro očistu v ruce, použijte jen mýdlo.

Foto: Thinkstock

Přílišnou péčí můžete podporovat rozvoj dětských alergií. Zdravým dětem většina bakterií neškodí a zoceluje jejich imunituFoto: Thinkstock

Přehozy na postel nebo koberec – Pokud nepotřebují speciální čištění, perte i je v pračce. Máte-li však dítě alergika, látkovým doplňkům pokojíčku se radši vyhněte úplně.

Kostky, stavebnice… – Na dětských rukou toho ulpí víc než dost a přiznejte si, že na jejich umytí prostě sem tam v návalu starostí zapomenete. Dítě pak rukama špinavýma třeba z vycházky osahá své hračky.

Omyvatelné hračky je samozřejmě dobré občas otřít. Není ale nutné vytvářet dětem zcela sterilní prostředí, v tom se jinde také nepohybují,“ upozorňuje dětská lékařka Hana Cabrnochová.

Plochy – A stejná rada platí i v případě skříněk, poliček nebo třeba podlahy. „Rodiče by navíc neměli používat příliš často parfémované čističe. Prostor je potom sice dokonale čistý, ale umělá vůně může být dítěti nepříjemná,“ varuje Hana Cabrnochová.

Foto: Thinkstock

Koberce perte v pračce, případně nechávejte pravidelně čistitFoto: Thinkstock

Zásuvky – I uvnitř skříněk najdete nečistoty a prach a leckdy i něco navíc. Své o tom ví právě Kateřina, která úklidu dětského pokoje věnuje velkou pozornost.

„Dcery mají na hračky zásuvkový systém. V jednom mají oblečky na panenky, v dalším třeba kostky a skládačky. Nedávno jsem náhodně jeden otevřela a zjistila, že tam některá z holek schovala nedojedenou sušenku. Už v ní byli červi,“ popisuje Kateřina.

Byť si myslíte, že v zásuvkách jsou hračky chráněné, občas je přece jen vyndejte a omyjte, zase to ale nepřehánějte s desinfekčními prostředky.

Alena Čechová má malou úklidovou firmu a vždy, když se s novým klientem domlouvá na péči o jeho domácnost, zvlášť se zajímá o to, zda od ní chce uklízet i dětský pokojíček. „Naučila mě to zkušenost, několik klientů si to totiž výslovně nepřálo. Třeba umýt okna nebo dveře ano, ale víc nic,“ poznamenává Alena s tím, že i když někteří úklid dětského pokoje požadují, v dětském pokoji čističi šetří.

Jak na úklid dětského pokoje? Pečlivě, ale s rozumem!

Reklama

Načítám