Hlavní obsah

Sociální sítě: Přidat, nebo nepřidat si manžela do přátel?

Foto: thinkstock

Potkávání se na Facebooku může být pro váš vztah fajn vzpruha, ale také nemusí. Jde totiž o téma soukromíFoto: thinkstock

Reklama

Je Facebook rozvraceč vztahů? Je pravda, že podporuje a usnadňuje nevěru, jak mu mnozí vyčítají? A je lepší se s partnerem „spřátelit“ a mít o sobě přehled, nebo si raději uchovat soukromí?

Článek

„Byla jsem z nás dvou tím prvním, kdo si založil profil na Facebooku. Můj muž se tam objevil po pár měsících, asi ze zvědavosti nebo ze žárlivosti. Samozřejmě jsem si ho hned přidala do přátel, ale neměla jsem to dělat: okamžitě začal komentovat a kritizovat každý můj status. Prý: co to tam píšeš za hlouposti, do toho nikomu nic není, dokonce mi opravuje pravopisné chyby! Nic tajného na fb neprovádím, přesto se cítím pod dohledem a je mi to nepříjemné,“ stěžuje si čtyřicetiletá Vanda.

Neustále pod kontrolou

Facebook způsobil v partnerských vztazích revoluci – podobně jako před časem mobilní telefon.

Jsou-li na něm přihlášení oba partneři, neznamená to nic menšího než naprostou ztrátu soukromí. Nevěřte tomu, že prostřednictvím různých skupin dokážete účinně uhlídat, co si píšete s kamarádkami a co si přečte manžel. Bude vědět všechno: který herec vám přijde tak zatraceně sexy, že byste si dala říct, co nového jste si koupila (a za kolik) a na jaký sraz se chystáte. A pokud pocítíte potřebu vtipně okomentovat jeho neúspěšný pokus o opravení pračky nebo si postěžovat, že zapomněl na výročí, přečte si to také.

Foto: thinkstock

Zase vám partner nevhodně okomentoval váš status? I to je důsledkem sdílení vašich profilůFoto: thinkstock

Nevěra on-line

Samozřejmě, zdravý vztah takovéhle drobnosti unese. Horší je, když mají lidé opravdu co skrývat. Facebook je pro snadné vytváření vztahů, a tudíž i pro nevěru, ideální prostředí. Chybka je, že takový paralelní vztah po sobě ve virtuálním světě zanechává zřetelnou cestičku jako hlemýžď. Pokud má partner podezření, cestu k informacím si vždycky najde; tady je ale snadné nevěru odhalit i čirou náhodou.

Facebookem se už začíná zabývat i věda: dvě kanadské psycholožky E. Christofides a A. Muis před čtyřmi lety publikovaly studii „Přispívá Facebook k žárlivosti?“, ve které si všímají bezstarostnosti, se kterou mnozí nevěrníci zveřejňují intimní detaily svých záletů. Zatímco v reálném životě si nedovolí s milenkou či milencem ani zajít do kavárny a z mobilu pečlivě mažou kompromitující zprávy, na síti se chovají přímo sebevražedně.

Sociální sítě podle studie přímo provokují k „ješitnému čechrání ega“, a to i tehdy, jde-li jen o hru: „Znám mnoho mužů, kteří okatě flirtují se ženami, ale ve skutečnosti jsou své partnerce věrní. Svůj flirt berou jako zpestření a dokazují si tak, že na to ještě mají,“ potvrzuje psycholožka Laura Janáčková.

Foto: thinkstock

Nechcete si přidat partnera mezi své přátele? Počítejte s tím, že se ho to může dotknout!Foto: thinkstock

Ustojí odmítnutí?

Zatím se zdá, že „spřátelení“ se s partnerem přináší jen nevýhody. Představte si ale na chvíli, že ho skutečně odmítnete! „Partneři zpravidla nevidí rádi, když jejich polovičky tráví hodně času s jinými lidmi a sdílí s nimi své zážitky a pocity. Cítí se vyřazení a mohou začít žárlit. Pokud odmítnete přidat si partnera do přátel, je to jasný signál, že se s ním o některé věci nechcete dělit. Nebude se cítit ve srovnání s vašimi důvěrníky méněcenný?“ ptá se psycholožka a publicistka Kateřina Lipinská.

Navíc, přítomnost drahé polovičky na Facebooku má i své výhody. Společně sdílené a komentované zážitky i drobné legrácky mohou váš vztah obohatit. Třeba se o sobě dozvíte i něco nového a uvidíte se v jiném světle. Facebook může být kladivem, které rozbije váš vztah, ale také živou vodou, která ho osvěží.

Stačí přemýšlet o tom, co píšete. Neublíží to náhodou někomu?

Reklama

Načítám