Hlavní obsah

Manžel versus milenec: Lze je milovat oba?

Foto: Thinkstock

Milovat dva muže najednou prý není nic výjimečného ani nemožnéhoFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jedné straně manžel, na druhé milenec. Oba miluje, ani o jednoho nechce přijít. Jenže život mezi dvěma není většinou možný, je potřeba si vybrat. Ale jak? A je vůbec možné milovat dva muže najednou?

Článek

Hanka (41) žije ve fungujícím a donedávna normálním manželství. S mužem si neprošli žádnou krizí, nehádají se, nemají neshody. Přesto Hanka skončila v náruči milence. „Vůbec nevím, jak a proč se to stalo. Prostě přeskočila jiskra a bylo to silnější než já,“ popisuje Hanka.

Podle svých slov miluje manžela a nechce o něj přijít, jenže totéž cítí i k milenci. „K oběma mám hluboké city, nevím, co dělat. Vím, že si musím vybrat, ale už jen ta představa, že o jednoho z nich přijdu, mě strašlivě bolí,“ říká Hanka.

Láska má mnoho podob

Vztahoví odborníci se shodují v tom, že Hanka neřeší nic výjimečného. Pomineme-li možnost, že jde jen o poblouznění hormonů, cit, který se sice tváří jako láska, ale jde v podstatě jen o touhu po vzrušení, může skutečně jít o lásku.

„V dlouhodobém svazku se může vytrácet vzrušení mezi partnery, naopak vzrůstá propojení na emoční úrovni založené mimo jiné na společné minulosti, rodinných vazbách a podobně. Láska se prostě dostává do další fáze. Ale nový muž sebou přináší právě to, co se ze vztahu vytratilo. Žena tak skutečně může milovat oba, jen každého jiným způsobem,“ říká Barbora Sedláková, vztahová koučka ze Školy pro ženy.

Foto: Thinkstock

Po letech v manželství může trocha vzrušení s milencem udělat v hlavě ženy pěkný zmatekFoto: Thinkstock

Láska může mít prostě mnoho podob. „Málokdo si uvědomí, jak v takovou chvíli funguje mozek. Že podle celosvětových výzkumů například existují tři mozkové systémy, které na lásku reagují jinak. Neuroložka Helen Fisherová, která se zabývá výzkumem mozku a toho, co se s ním děje, když je někdo zamilovaný, identifikovala tři možné podoby lásky – toužebnou, romantickou a hlubokou.

Každá z těchto lásek je jiná, každá zaměstnává jinou část mozku, a možná právě proto můžete milovat více lidí najednou,“ dodává vztahová koučka Markéta Tichá z Cloud 9 Institute.

Faktem ale je, že téměř vždy k jednomu z mužů cítí žena silnější pouto. A musí zjistit, který to je, a jemu dát přednost!

Sofiina volba

V prvé řadě je potřeba jasně zformulovat, co od vztahu očekáváte, jak by měl vypadat, abyste v něm byla spokojená a šťastná, jaké vlastnosti by měl váš partner mít. „Jednotlivé body si vypište a začněte u každého z mužů číselně hodnotit, kolika bodů v dané oblasti dosahuje. Doporučuji použít stupnici od nuly do desítky, kde desítka je nejlepší výsledek,“ radí Barbora Sedláková.

Foto: Thinkstock

Nedá se nic dělat, prostě si vybrat musíte...Foto: Thinkstock

Tato technika vám pomůže se zamyslet, dát tomu všemu konkrétní podobu, vidět vztahy racionálně. „Musíte zjistit, který z mužů ve vašem životě měl, má a bude mít větší přínos. Musíte intuitivně i racionálně celou situaci vyhodnotit, odhalit, který z mužů je pro vás, vaši rodinu a váš život větší přidanou hodnotou,“ dodává Markéta Tichá.

Nevyvolávejte nejistotu

Jakmile k nějakému rozhodnutí dojdete, je potřeba jít vpřed a minulostí se už netrápit. Proto se držte následujících tří pravidel:

  • Nevracejte se – Nikdy své rozhodnutí znovu nepřehodnocujte, nepřemýšlejte co by, kdyby.
  • Žádné výčitky – Zakažte si pocity provinění, co se stalo, nevrátíte, nyní musíte hledět vpřed.
  • Mlčte – Pokud se vrátíte k manželovi, nesnažte ze sebe setřást pocity viny tím, že mu o své nevěře řeknete. Málokdo tuhle pravdu ustojí, většině lidí to jen ublíží.

Zažily jste něco podobného? Jak jste se rozhodly?

Reklama

Načítám