Hlavní obsah

Masáž vám může ublížit! Jak poznat, kdy a kam nechodit?

Foto: thinkstock

Masáž může být slastnou záležitostí, avšak jen v odborném pojetíFoto: thinkstock

Reklama

Hledáte příjemnou formu relaxace pro své unavené tělo i duši, nebo naopak chcete zvýšit svoji výkonnost? Vsaďte na masáž! Jen si dejte pozor na výběr, neodborná vám může i ublížit!

Článek

Masáž umí s tělem divy: regeneruje, umožní relaxaci, zbaví vás bolesti, stresu... Proto si s ohledem na svoje potřeby vyberte tu nejvhodnější. „Velkou pozornost však věnujte výběru kvalitního a kvalifikovaného maséra. Neodborně provedená procedura vám totiž může způsobit potíže a místo pozitivních účinků se dočkáte opaku,“ varuje Michaela Tomanová, primářka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí.

Neostýchejte se ptát

Tohle se stalo naší čtenářce Markétě: „Šla jsem s bolavými zády k jistému, bohužel náhodně zvolenému masérovi, a místo uvolnění blokace jsem se dočkala ještě větší bolesti, která mě dohnala až lékaři," popisuje Markéta. Nejlepším krokem tedy je, když dostanete kladné doporučení od někoho důvěryhodného.

Ověřit informace si můžete i u Asociace masérů, terapeutů a léčitelů. V každém případě si však nechte předložit certifikát maséra k masáži, na kterou se chystáte. Musí mimo jiné obsahovat razítko, podpisy, datum vydání a údaj, kdo jej vydal. „Vnímejte rovněž své emoce. Masér by vám měl být sympatický a příjemné pocity by ve vás mělo vzbuzovat i samotné prostředí. Nikdy se nenechte nutit do něčeho, co sami nechcete,“ doporučuje Michaela Tomanová.

„Vždy je důležité, aby masér byl seznámen se zdravotním stavem svého klienta,“ říká Tereza Patraulea ze studia Planet Zen. „Vy sami se nebojte být otevření a pokládat i více otázek, které vás zajímají, třeba i to, jak vám může masáž pomoci,“ doplňuje odbornice.

Foto: thinkstock

Při některých onemocněních může být masírování nebezpečnéFoto: thinkstock

Kdy je to na škodu

Pozor! Pro některá onemocnění je masáž přímo kontraindikací! Která to jsou? „Jde například o případy, kdy pacient trpí zánětem žil, infekčním onemocněním, některými neurologickými onemocněními a kožními záněty. Masáž může ublížit při stavech po úrazech, operacích, eventuálně při osteoporóze,“ jmenuje Michaela Tomanová.

Čím může uškodit? Především nevhodným tlakem. Pokud vás třeba bolí svaly a tlak je příliš velký, může vám masér sval poškodit. Stejně tak jde o některé chvaty, vedoucí k odblokování: špatně zvolené vás spíš zablokují, než že by přinesly žádoucí efekt, a váš bolavý krk se pak stane na delší dobu třeba nepohyblivý. V neposlední řadě také je potřeba, aby masáž splnila své účinky: zbavila namožených svalů, uvolnění ztuhlých míst, relaxaci, odpočinek… Pokud ne, je buď špatný masér, nebo jste zvolili nesprávný typ masáže.

Vybírejte správně

Existuje nespočet druhů masáží, které mohou mít stimulující nebo zklidňující účinek. Liší se především jejich provedením, hmaty a také intenzitou. Například thajská masáž je intenzivní a nevhodná pro ty, co chtějí jemnou odpočinkovou. Naopak relaxační masáž moc nepomůže namoženým svalům nebo ztuhlým částem těla. Proto si i vy zjišťujte přesné informace a dejte na osobní doporučení... Skvělá masáž totiž dokáže s vaším tělem divy.

Co vy na to? Máte i vy nějaké špatné zkušenosti s masáží?

Reklama

Načítám