Hlavní obsah

Máte češtinu v malíku? Otestujte své znalosti mateřštiny

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro někoho je dodnes oříškem psaní měkkého a tvrdého i, jiný plave v pravidlech psaní velkých písmen a možná patříte mezi většinu Čechů, kteří si nejsou jisti čárkami ve větě. Zjistěte, jak jste na tom s mateřským jazykem. Třeba se ukáže, že jste češtinářský mistr!

Článek

Pokud jste rodilí Češi, pak vám čeština nemusí připadat těžká. To cizinci by mohli vyprávět… ovšem jedna věc je mluvená forma, a druhá psaní, zvláště to spisovné. Mnohým už při vyslovení spojení spisovná čeština naskočí husí kůže a vzpomenou si na pětky ze školních diktátů, drcení vyjmenovaných slov nebo shodu podmětu s přísudkem.

Náš test není na známky, nebojte se, i když… no, však si počkejte na závěrečné vyhodnocení. Zapojte všechny jazykovědné znalosti i zkušenosti a dejte se do toho. Držíme palce!

1. Velmi často používané slovo, v němž se bohužel stejně často chybuje. Která věta je správně (pouze jedna z nich)?
2. Vyjmenovaná slova jsou učivem třetí třídy základní školy, ale některá dovedou pěkně potrápit i v dospělosti. Třeba bít vs. být. Jak byste větu o baterii správně napsali?
3. Zdvojené hlásky se tváří nevinně, ale chybuje se v nich často. Rozhodněte, která z odpovědí je špatně (pouze jedna).
4. S citoslovci se moc často nesetkáte, ale i tak je třeba vědět, jak s nimi zacházet. Víte, které pravidlo platí?
5. To by nebyl test češtiny, abychom zapomněli na velká a malá písmena. Tak schválně: která z možností je úplně pravopisně správně?
6. Pamatujete si na vztažná zájmena? Ne? Snad vám je následující věta připomene. Která věta je špatně (jen jedna)?
7. Doplňte do věty správný tvar slov: Převedli ……… slepou paní přes cestu?
8. Jsou slova, která vypadají celkem nevinně, ale může se za nimi skrývat nebezpečí. Určete, která varianta je špatně (pouze jedna).
9. S čárkami ve větě má problémy snad každý Čech (snad s výjimkou korektorek), takže tuto oblast nemůžeme vynechat. Která věta je správně (jen jedna)?
10. Druhů číslovek je více, nemusíte si ze školy pamatovat jejich názvy, ale měli byste je umět používat v písemném projevu. Která odpověď je správně?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Tak co, uspěli jste? Můžete si také udělat test, jestli poznáte romantické filmy podle hlášek nebo jestli rozumíte řeči puberťáků!

Načítám