Hlavní obsah

Máte doma záškoláka? Možná je to i vaše vina!

Foto: THINKSTOCK

Důvodů, proč děti chodí za školu, může být mnoho. Zkuste je s potomkem odkrýt!Foto: THINKSTOCK

Reklama

Šok! Právě jste zjistili, že máte doma záškoláka. Ještě než přistoupíte k trestům, zkuste zjistit důvody potomkova chování. Ty totiž mohou být různé a je i možné, že jste k tomu přispěli i vy!

Článek

Se záškoláctvím mají problémy zejména starší děti na základní či střední škole. O tom, že dcera nedochází na vyučování, se Erika dozvěděla od známé, která ji potkala v dopoledních hodinách venku. „Co dělá za školou, mi neřekla. Jen jsem se dozvěděla, že vždy zajde k lékařce s nevolností a má razítko,“ popisuje Erika. A přemýšlí, co dál.

Omluvný list kontrolujte

Rada, jak se nepříjemnému překvapení vyhnout, je asi jediná. Byť dítěti věříte, do jeho omluvného listu čas od času nakoukněte. Že něco nesedí, vám napoví už opakované výmluvy, že ho potomek nemůže najít nebo ho někde zapomněl. Ve výhodě jsou rodiče, kterým škola umožňuje nahlížet do takzvané elektronické třídní knihy. O zameškaných hodinách i o prospěchu dítěte mají přehled on-line.

Podle odborníků ale platí pravidlo, že není záškoláctví jako záškoláctví. Pokud se chtělo dítě pro jednou vyhnout písemce nebo si pospat, je na místě nepříjemný rozhovor a kontrola. Když se ale ukáže, že potomek zameškal desítky hodin a vy o ničem nevíte, jde možná do tuhého.

Jaké tedy mohou být důvody absencí a jak je řešit či jim předcházet?

Foto: thinkstock

Trestat a nadávat není řešeníFoto: thinkstock

Za školu ze strachu?!

Potomek může mít ze školy strach a ten vyřeší pro něj nejsnáze – nejde tam. „Záškoláctví je únikovým řešením situace, která může nabrat podobu začarovaného kruhu,“ varuje speciální pedagožka benešovské zemědělské školy Jitka Wagnerová. Důležité je neřešit s dítětem jen důsledky, tedy opakované absence, ale hlavně jejich příčiny.

Špatné známky – dítěti začněte pomáhat s učením, jako když bylo menší, navrhněte mu třeba i možnost najít někoho na doučování.

Šikana – oslovte třídního učitele a žádejte prověření situace. Pokud se šikana potvrdí, škola by situaci měla umět řešit svépomocně či povolat odborníky.

Potíže v kolektivu nebo s učitelem – vydejte se do školy a situaci řešte tam. Společně zkuste najít příčinu nesouladu a možnosti, jak ho řešit.

Nový partner, problémová parta – dítě se tam ničeho nebojí, nechodí tam proto, že má zájem jinde. Možná budete muset na nápravu najít spojence, odborníka. „Velmi pravděpodobně budou totiž i problémy v komunikaci rodič – dítě a nestranný odborník bude usměrňovat a koučovat řešení problému,“ míní Wagnerová.

Podezření na psychické problémy –jak je rozpoznat? Sledujte, jak dítě přistupuje k náročným situacím, překážkám v životě, třeba i v rámci volného času. Nevydrží u ničeho déle než pár měsíců? Hroutí se v momentě, kdy má podat souvislejší výkon? Pozorujte, mluvte spolu, nestyďte se navštívit psychologa. Jde přece o vaše dítě!

Foto: thinkstock

Děti může od školy odvádět i nová parta kamarádů...Foto: thinkstock

Nepodvádějte jako dítě

A jak by měla reagovat paní Erika z našeho příběhu? „Loni měl můj syn podobné úlety. Byla jsem v kontaktu s třídní, takže hned první hodinu, když nedorazil, jsem to věděla a ten den mu neomluvila,“ radí svoji metodu maminka Lenka.

Krytí záškoláka by si měli odpustit i ti nejloajálnější rodiče. Čím víc budou spolupracovat se školou, tím spíš se pak škola studentovi pokusí vyjít vstříc. Naopak rodič, který absence dítěti omluví, mu prokáže medvědí službu. „Je to podvod jako každý jiný a škola to pozná. Akorát to naruší vztah mezi školou a rodinou,“ upozorňuje Volf.

Jak jste záškoláctví řešili vy?

Reklama

Načítám