Hlavní obsah

Typologie make-upů

Foto: shutterstock.com

Na party můžete použít výraznější odstínFoto: shutterstock.com

Reklama

Make-up! Malá zázračná lahvička, kterou má skoro každá z nás. Ale... Vlastníte jen jednu? Tak to je špatně! Podle stylistky byste měla použít jiný odstín do práce, na školení či ke zkoušce, do divadla nebo na večírek. Že nevíte, jaký se kam hodí? Poradíme, podle čeho vybírat!

Článek

Mnoho žen si myslí, že bohatě postačí mít jeden svůj oblíbený odstín. To ale není v žádném případě pravdou. Podle módní poradkyně a stylistky Martiny Kolikové, by každá správná žena měla mít odstíny alespoň tři. „A ty, které často mění barvu vlasů nebo se přes léto výrazněji opálí, by měly ke každé takovéto změně zase pořídit odstíny nové. A to nejen pokud jde o odstíny make-upů, ale kompletně tónování celé kosmetiky,“ vysvětluje Koliková.

Do práce se světlou pletí

Vykonáváte-li standardní povolání, kde jste nucena ráno vyrazit do zaměstnání a po zhruba osmi hodinách práce se vracíte domů, vsaďte na světlý make-up, s výraznější červení na tváři. Takovéto líčení je nejvhodnější pro administrativní pracovnice, pro asistentky, sekretářky a další sedavá povolání. I v případě, že třeba prodáváte v samoobsluze, jistě každý zákazník ocení svěží a bezchybný vzhled. „Svěžest a jistá čistota stylu vynikne nejvíce právě se světlejším make-upem. A to jak u světlovlasých, tak u tmavovlasých žen,“ radí Koliková. A dodává, že takovéto líčení je vhodné i pro běžné denní nošení. Na návštěvu lékaře, babičky či třeba na pracovní oběd anebo odpolední schůzku s kamarádkou.

Foto: shutterstock.com

Odstín make-upu volte podle příležitostiFoto: shutterstock.com

Na školení v matném odstínu bronzové

Na nejrůznější školení, kurzy anebo třeba do autoškoly můžete být trochu odvážnější a temnější. Matný make-up s nádechem do bronzové barvy vyvolává v druhých dojem, že máte o danou problematiku zájem a že se plně soustředíte. „Je to dáno psychologií lidí. Jakmile je něco výraznějšího a v bronzovém či lehce zlatavém odstínu, člověk to nepřehlédne a přidává tomu na vážnosti,“ vysvětluje stylistka Koliková. Takže pokud i vy chcete být tou nejvzornější posluchačkou, naličte se podle toho – matný make-up tmavší bronzové barvy, s případnými zvýrazněnými zdravíčky.

Do divadla „zrůžověte"

Až budete mít v plánu zajít na operu nebo na vaši oblíbenou hru do Národního divadla, pamatujte, že méně, mnohdy znamená více. Před sto lety bylo sice v módě se k takovéto události výrazně líčit, ale dnes byste silnou vrstvou světlého make-upu se zarudlými zdravíčky nikoho neuchvátila. „K nejlepší volbě jak jít nalíčená do divadla, patří světlý, mírně narůžovělý make-up. Tyto se nosily v dobách největší slávy našeho divadla a vy tak na tradici navážete, ale nepřeženete ji,“ míní Koliková.

Na party? Zářivá hvězda!

Při výběru make-upu na večírek nebo jinou večerní party byste měla sáhnout po tom nejvýraznějším. Hitem jsou tmavší odstíny s nádechem do zlaté, oranžové anebo s velmi jemným zlatým či stříbrným třpytem, leskem. „Nehledejte v něm ale klasické třpytky. Jedná se o make-upy, které v sobě mají zlatavé nebo stříbrné barvy malinko. Ale i přesto to na každého pozorovatele zapůsobí. Pokožka totiž získá přirozený, ale nemastný, třpyt,“ vysvětluje módní poradkyně.

Tak ať se líbíte!

Reklama

Související témata:

Načítám