Hlavní obsah

Máte pocit, že se vám rychle zhoršuje zrak? Důvody vás možná překvapí!

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Potíže se zrakem často provází i bolest hlavyFoto: Stokkete, Shutterstock.com

Reklama

Ještě nedávno jste přečetli všechno bez brýlí, a teď už si nejste jisti ani většími písmenky? Co může za rychlé zhoršení zraku a bolest očí? Mnohdy se tak po letech projeví dědičnost!

Článek

Zdá se vám najednou písmo na obrazovce počítače nebo v knížce rozmazané? Máte pocit, že se to zhoršuje hlavně večer, když jste unavení? Zeptali jsme se odborníků, co za tím může být a jak tento stav napravit.

Za zhoršením zraku je únava

Potíže v dospělosti mohou mít základ už v dětství. Dítě se rodí s menšíma očima, které rostou a vyvíjí se. „Dokud nedorostou finální délky, jsou děti lehce dalekozraké, ale protože je oční čočka v dětství extrémně pružná, dokáže tuto vadu kompenzovat až do 10 dioptrií,“ říká optometristka Mgr. Jitka Krasňanská z Oční optiky Fontána.

Správná velikost a perfektní zrak přichází až kolem šesti let. Tedy pokud oko nezůstalo v důsledku dědičných dispozic menší – o 1 až 2 milimetry, každý milimetr znamená asi tři dioptrie. Ale i takovou vadu čočka nadále kompenzuje, takže to vůbec nemusíte zjistit. Až pak, jakoby najednou, při únavě, vyčerpání, nemoci nebo při extrémní zátěži očí začnete mít rozmazané vidění, potíže s přeostřením z dálky do blízka. Zrak se ale prudce nezhoršil, jen je oční čočka unavená a ztrácí schopnost vadu kompenzovat. „Máte pocit, že najednou potřebujete několik dioptrií. Ale ono to není náhle, vadu máte už od dětství, jen zůstávala skrytá,“ vysvětluje Mgr. Jitka Krasňanská.

Foto: racorn, Shutterstock.com

Může za náhle zhoršené vidění práce na počítači?Foto: racorn, Shutterstock.com

Právě tato skrytá hypermetropie je nejčastější příčinou potíží s viděním ve středním věku. Její zákeřnost je v tom, že bývá nestálá – jeden den vidíte skvěle, jindy nejste schopni zaostřit, pálí a bolí vás oči, bolí hlava…

Pokud zatěžujete své oči dlouhodobým pohledem na monitor počítače nebo displej telefonu, urychlíte nástup potíží. „Pokud pracujete s počítačem a potřebujete víc než dvě hodiny denně zaostřovat nablízko, doporučuji používání speciálních brýlových nebo kontaktních čoček, které kompenzují vadu do dálky a snižují zátěž očí při nutnosti zaostřovat nablízko,“ říká Mgr. Jitka Krasňanská.

Krátkozrakost jako „moderní“ nemoc

Kolem šesti let se ale růst oka nemusí zastavit a je delší, což vede k potížím zaostřit do dálky, tedy krátkozrakosti. I když i tady hraje roli dědičnost, velký vliv má prostředí – pobyt v umělém světle a interiéru, pohled do monitoru a displeje – tedy neustálá potřeba zaostřovat nablízko způsobí, že oko roste. „Velkou roli v tom hraje přirozené denní světlo – pro oči je nutností a potřebuje na něm být alespoň dvě hodiny denně. Když mu to nedopřejete, můžete mít pocit zhoršeného vidění. Také v zimě, když je déle tma, vidí spousta lidí hůř. Nejlepší prevencí před nárůstem minusových dioptrií je dostatek pobytu venku,“ upřesňuje Mgr. Jitka Krasňanská.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Celodenní zaostřování na blízko může nejen namáha zrak, ale může způsobit syndrom suchého okaFoto: puhhha, Shutterstock.com

Kontaktolog Daniel Szarvas z internetového obchodu VašeČočky má jiný názor: „Tvrdím, že tyto vlivy na zhoršování dioptrií vliv nemají nebo jen zanedbatelné míře. Přináší jiné obtíže – únavu, bolest hlavy, suché oko apod. Spousta lidí tvrdí, že jim zrak zkazil počítač, ale většinou jsou ve věku, kdy by změna dioptrií nastala i v případě, že by pásli ovce a na počítač nekoukali nikdy. Nejčastější fyziologickou příčinou změny zraku je totiž vetchozrakost, která u všech lidí začíná kolem čtyřicítky.“

Krátkozrakost se dá řešit i operací. „Není sice možné zastavit progresi krátkozrakosti, ale lze ji odstranit operací. Laserové refrakční operace obecně jsou spolehlivé, lze je opakovat při zhoršení. Vetchozrakost lze odstranit trvale výměnou nitrooční čočky a vložením trifokálních anebo multifokálních nitroočních čoček,“ říká MUDr. Jana Mikšovská z Duovize.

Máte potíže se zrakem? Napište nám!

Reklama

Načítám