Hlavní obsah

Máte se rádi? 9 kroků, jak si vytvořit milostný vztah sám se sebou!

Foto: shutterstock

Jak to máte se vztahem k sobě? Podle odborníků je právě ten nejdůležitějšíFoto: shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milostné vztahy mohou být vzrušující, ale nejdůležitější milostný vztah by člověk měl mít sám se sebou. Podle mnohých sexuologů je to totiž základ všeho! A jak se něco takového dělá?

Článek

Texaská sexuoložka Kat Smith na všechny strany hlásá, že vztah se sebou samým je základem života, který logicky ovlivňuje všechny milostné i citové svazky. A proto takový důraz klade převážně na „schopnost“ milovat se. Ale právě tohle je někdy tak těžké! Kde a jak začít? Zkuste tenhle manuál na psychické i fyzické spojení!

1. Dávejte si pauzičky

Televize, hudba, internet. Negativní zprávy jsou všude. Cítíte se líp, když je vnímáte a vstřebáváte? Určitě ne. Špatné rozpoložení si doslova přivoláváte a vstřebáváte ho jako houba.

„Sem tam nakrmte svou mysl pozitivními věcmi. Všechno to vypněte nebo si pusťte například meditační hudbu. To je krmivo pro vaši mysl,“ objasňuje sexuoložka na svém blogu s tím, že když se cítíte lépe, jednáte lépe a přemýšlíte lépe. A mnohdy i sexy.

2. Přijměte své chyby

Obejměte se. Ano, prostě a jednoduše. Milujte se i za svoje chyby. Hned se budete vnímat o něco emotivněji a otevřeněji, což vám pomůže navázat milostný vztah s bytostí „tam uvnitř vás“. Pochopíte, že nikdo není dokonalý. Ale že o tom láska a touha vůbec není.

Foto: shutterstock

Jak to udělat, abyste se měli rádi? I tím, že přijmete své chyby...Foto: shutterstock

3. Sledujte vlastní myšlenky

„Vaše podvědomí vám kolikrát našeptává spoustu věcí. Začněte ho vnímat a soustřeďte se na to, co se vám honí hlavou. Nakonec oceníte, že se v budoucnu budete moci obracet na svůj šestý smysl,“ dál vysvětluje odbornice. Podle ní je důležité „mít spojence“ v posteli i mimo ni.

4. Buďte laskaví

Chovejte se příjemně k ostatním, kteří vám to vrátí. To by člověk nevěřil, jak mu taková drobnost může zlepšit náladu. „Tkví to v rovnováze. Mnozí lidé si nastaví štít a odmítají si dovolit, aby je ostatní měli rádi. A to se dá změnit jedině láskou a dobrotou, což zlomí negativní vzorce chování,“ dál popisuje doktorka Kat Smith. Vlastně je to jako sklenice s vodou. Chcete-li, aby vám to klapalo na všech frontách, musíte ji pravidelně doplňovat a zase vyprazdňovat. I to má napojení na milostný vztah k sobě samému.

5. Naučte se přijímat komplimenty

„Miláčku, ty máš tak nádherné vlasy.“ „Jo, vždyť jsem si je pár dní nemyla. Jsou příšerné!“ Tak takhle ne. Za pochvalu nebo postřeh poděkujte a pak už mlčte. I britská sexuoložka Tracey Cox říká, že komplimenty nejsou pingpongové míčky. Nemusíte je vracet přes síť, ani před nimi uhýbat! Prostě je jen přijměte.

Foto: shutterstock

Když budete spokojení vy, budou dobře naladění i vaši nejbližšíFoto: shutterstock

6. Projevte vděk

Pokud se vám často stává, že se necítíte dobře, oceňujte se za věci, které jste v životě dokázali. Vytáhněte všechny svoje talenty, požehnání, úspěchy, hezká slova, která vám kdo kdy řekl, vzpomeňte si na oporu ze strany rodiny, přátel, dětí. Budete se mít radši o něco víc.

7. Hýčkejte se

Stravovací návyky, cvičení, rozmazlování, péče. Dopřejte si to. „Všechno to souvisí s jasnou představou o vlastních hodnotách, a navíc lepší vzhled a jasnější mysl udrží váš milostný život v popředí zájmu,“ dodává Kat Smith.

8. Nastavte si plán proměny

Týden, měsíc, půl roku. Kolik času investujete do své proměny? Nastavte si reálné a dosažitelné cíle a dejte si dost času na podporu každého ze svých záměrů. „Budu se snažit být kreativnější. Začnu víc vnímat svoje potřeby, zlepším se v projevech a komunikaci vůči sobě i partnerovi.“

9. Jděte víc do hloubky

Masturbujte a užívejte si to. Odpoutejte se od konvenčních představ a honby za orgasmem, pátrejte spíš po hlubších prožitcích. Proč? „Sex znamená pro ženu víc duševno než tělesno,“ říká český sexuolog Zlatko Pastor. Tak vnímejte svoje i partnerovy city, vášeň i přirozenost milostných pudů.

A jak sami sebe vnímáte právě vy? Máte „spolu“ dobrý vztah?

Reklama

Související témata:

Načítám